Radio Studeren
Academische Bachelor en Master in de Audiovisuele Kunsten

Radio

Radio

De opleiding radio/audio is er voor makers die een verhaal willen vertellen in geluid. In de vorm en voor het platform waar dat verhaal het best tot zijn recht komt: een radioprogramma, een podcast, een audio-installatie, een fictiestuk, een documentaire, een audiogids…

In de radiovakken gaat het over het ontwikkelen van een origineel programma-idee tot de realisatie ervan in de studio. Bij documentaire wordt een korte reportage gemaakt of een langer subjectief verhaal verteld. We bieden ook een pakket lessen aan waarin op een meer artistieke manier wordt omgegaan met geluid: audio-installaties, audiokunst, soundscapes…

De bachelor radio/audio vormt polyvalente radiomakers. Studenten komen in aanraking met alle facetten van het radio maken: ze beheersen het medium ook technisch en kunnen er creatief mee omgaan. Tijdens de opleiding ontdekken studenten de mogelijkheden van dit fascinerende medium en vinden daarbinnen hun eigen stijl en eigen stem.

In de master wordt het eigen individueel parcours verdergezet in een sfeer van verdieping en onderzoek. Interdisciplinair onderzoek naar nieuwe formats en ontwikkelingen binnen het medium krijgt een vertaling in de masterclasses. De opleiding investeert in zelfstandig denkende, artistiek gevormde en maatschappelijk bewuste radiomakers.

De docenten van de afdeling staan vaak midden in de praktijk. Ze geven hun kennis en ervaring door op het vlak van conceptontwikkeling, redactie en research, radioreclame, technische realisatie, stemgebruik en vele andere aspecten van radio/audio.

De studenten krijgen de kans om stage te lopen bij één van de nationale radiozenders, bij de stadsmedia van Bruzz of bij culturele/artistieke organisaties. Vlieguren opdoen is belangrijk, de opleiding creëerde daarvoor haar eigen praktijkplatform. XL Air (www.xlair.be) is de radio van het RITCS. Op deze internetradio oefenen studenten hun vaardigheden en zijn zij beurtelings technicus, presentator, producer, interviewer, redacteur, reporter of verantwoordelijk voor de promotie en sociale media. Als onderzoeksproject is het ook een labo om nieuwe formats te exploreren.

Luister online

Al 23 jaar maken studenten van de radio-opleiding aan het RITCS documentaires, hoorspelen en radioprogramma’s. Vanaf nu vind je ze ook als podcast in alle courante apps en onlineplatformen onder de naam Sweet Spot. Daar hopen de verhalen in een hipper jasje een breder doelpubliek van audioliefhebbers te vinden.

Sweet Spot

XL Air Radio studeren RITCS

XL Air de studentenradio van het RITCS, waar verscheidenheid en creativiteit centraal staat. De radiomakers van XL Air zijn op zoek naar nieuwe radioformats en gekke en verrassende programma-ideeën. Helemaal live of in podcastvorm. Ontdek de programma's van de studenten en luister naar hun naschoolse creaties. 

XL Air

Bachelor

Radio Studeren RITCS

Het eerste bachelorjaar biedt een theoretische en praktische introductie tot radio en audio. De studenten maken kennis met hun apparatuur, met hun stem, met de taal van geluid. Zo ervaren ze of het medium hen ligt. De klemtoon ligt op oriëntatie en ontdekken.

In het tweede jaar leren de studenten de grammatica en techniek van pop- en cultuurradio, gaan ze op pad om reportages en documentaires te maken en realiseren ze een luisterspel. Ze doen een kennismakingsstage. Na de 2e Bachelor hebben de studenten ook een basiskennis muziekgeschiedenis, een basisvorming in spreken en schrijven voor de radio en in het uitwerken van artistieke concepten.

Het derde jaar bestaat uit drie lange ateliers. Op het einde van elk atelier wordt het werk gepresenteerd aan een publiek. De klemtoon verschuift naar de exploratie van de eigen creativiteit. De student leert zijn werk te plaatsen in de context van ander radio-en audiowerk, uit binnen-en buitenland. De student sluit zijn jaar af met een bachelorproef.

Blader via onderstaand overzicht door de verschillende opleidingsonderdelen of raadpleeg de ECTS-fiches via deze link.

Vakken

Field
Credits
Stamvakken
Politieke geschiedenis en actualiteit
3
Cultuurgeschiedenis en -actualiteit
3
Kunstgeschiedenis en -actualiteit
3
Specifieke vakken
Audio
3
Earcleaning
3
Interview en reportage
4
Locatieproject
3
Multiplatform radio
3
Muziekgeschiedenis
4
Ontwikkeling van een concept
4
Radioprogramma
5
Redactie en Research
3
Stem en uitspraak: Praktijk
4
Stem en uitspraak: Theorie
3
Studio, Opname en Montage
4
Individueel Artistiek Onderzoek
8
Field
Credits
Stamvakken
Kunsttheorie
3
Politieke theorie
3
Cultuurtheorie
3
Transversaal atelier
4
Specifieke vakken
Cultuurradio
4
Multiplatform radio
3
Muziekgeschiedenis
4
Ontwikkeling van een concept
4
Popradio
4
Radiofictie
5
Reportage en korte documentaire
5
Stem en uitspraak
3
Technische realisatie radiofictie
3
Technische realisatie radioprogramma's
4
Individueel Artistiek Onderzoek: Radio
8
Field
Credits
Keuze stamvakken (1/3)
Politiek - vraagstukken
4
Cultuur - vraagstukken
4
Filosofie - vraagstukken
4
Atelier Audio
Artistiek onderzoek
6
Audiodramaturgie
3
Audiotechniek
3
Atelier Radio (3/4)
Stem en uitspraak
3
Radio-interview
3
Productie
3
Radioreclame
3
Radiostudies
Radiolandschap
6
Radiodramaturgie
3
Auteurs- en Mediarecht
3
Atelier Documentaire
9
Individueel Artistiek Onderzoek: Radio
6
Bachelorproef Radio
8

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS-fiches van onze opleiding kan terugvinden.
 

ECTS-fiches

Master

Master Radio Studeren RITCS

Een student radio die aan de master begint, beschikt in principe al over de nodige kwalificaties en vaardigheden om het beroep ‘radio’ te mogen uitoefenen: de bachelor.

De master is de laatste etappe van het ‘persoonlijk parcours’. Je kan onder meer kiezen tussen 4 masterclasses: radio, audio, fictie en documentaire. Je verdiept je onderzoek ook door de ontmoeting met buitenlandse makers, hetzij op de Prix Europa, hetzij op de interdisciplinaire Winterschool. Je volgt 8 weken stage in het werkveld waar je leert functioneren in beroepssituaties. Als masterstudent maak je een masterproef, die wordt gejureerd door interne en externe professionele radio- en audiomakers. Na de master ben je een autonome maker die volop in de wereld staat.

Blader via onderstaand overzicht door de verschillende opleidingsonderdelen of raadpleeg de ECTS-fiches via deze link.

Vakken

Field
Credits
Stage radio
9
Masterproef radio
23
Keuze stamvakken (1/3)
Cultuur: onderzoek
6
Filosofie: onderzoek
6
Politiek: onderzoek
6
Keuzevakken (1/2)
Exploratie
4
Nieuwe ontwikkelingen in Radio
4
Keuzevakken (1/2)
Interdisciplinair onderzoek in de kunsten
6
Masterclass Radio
6
Keuze Masterclasses (2/3)
Masterclass Audio
6
Masterclass Documentaire
6
Masterclass Fictie
6

Alumni in focus

Eva

Eva Moeraert

Eva is de maakster van ‘De buffalo bitches’  een mockumentary die ze maakte als bachelorproef aan het RITCS over 2 vrouwelijke AA-Gent-hooligans. Ze studeerde af in 2003 met een radiodocumentaire over stierenvechten en flamencodansen - en kreeg daar ineens ook de NTR-radioprijs voor in de plaats. Ze kon meteen aan de slag bij de VRT, waar ze werkte voor Radio 1, Ketnet, Klara en Radio 2. Dezer dagen vind je haar vooral in en rond Gent. Ze geeft er les audio-journalistiek aan de Arteveldehogeschool en werkt als audio-storyteller voor verschillende opdrachtgevers. Ze maakt radiodocumentaires, audiowandelingen en werkt momenteel hard aan een eigen podcast-reeks. Ze won in 2016 en 2017 de Korte Golf-radioprijs en kreeg voor haar stuk ‘Stairway to heaven, in boxershort’ ook de prijs voor beste Internationale radiostuk op het Hearsay Audiofestival in Ierland. 

Roel Heremans Stuk

Roel Heremans

Roel werkt en leeft in Brussel. Na zijn Bachelor Radio aan het RITCS vervolgde hij zijn studie met een master ArtScience Interfaculty in Den Haag. Met zijn eindwerk Room C werd hij in 2014 geselecteerd voor de Royal Academy Master Award en won hij de Belgische VOCATIO-beurs. Heremans gebruikt geluid op een suggestieve associatieve manier. In zijn participatieve geluidsinstallaties waarbij een vertelstem de bezoeker heel specifieke instructies geeft, worden de individuele fantasie en herinneringen van elke luisteraar onderdeel van het werk. In 2018 begint Heremans met een postacademisch onderzoek aan het HISK in Gent.

Jelle Frencken

Jelle Frencken

In 2004 startte Jelle Frencken aan de opleiding Audiovisuele Kunsten (optie Radio) aan het RITCS, nadat hij een bachelor Informatica behaalde aan de Hogeschool Gent.  Tijdens z’n opleiding presenteerde hij het wekelijkse muziekprogramma Luna bij FM Brussel (BRUZZ). In z’n laatste jaar liep Jelle stage bij VTM Nieuws, waarna hij meteen aan de slag kon als journalist voor de dagelijkse nieuwsuitzendingen. Toen de economische zender Kanaal Z de redactievloer van VTM Nieuws kwam versterken, presenteerde hij ook twee jaar bij Kanaal Z. Ondertussen is Jelle een vaste waarde bij VTM Nieuws, waar hij hoofdzakelijk Europese politiek en socio-economisch nieuws verslaat. “Tijdens de opleiding Radio leerde ik de verschillende facetten van het vak. Presentatie, interviewtechnieken en documentaires maken, en ik opende ook m’n oren voor de artistieke invulling van geluid. Aan het RITCS word je opgeleid door mensen die vaak zelf in de praktijk staan, waar je enorm veel van kan leren. De Radio-opleiding geeft studenten ook de vrijheid om aan een persoonlijk parcours te werken. Ik legde de nadruk op een journalistieke invulling, wat me bijzonder heeft geholpen in m’n verdere loopbaan.”

De docenten van de afdeling radio staan vaak midden in de praktijk. Ze geven hun kennis en ervaring door op het vlak van conceptontwikkeling, redactie en research, radioreclame, technische realisatie, stemgebruik en vele andere aspecten van radio/audio. 

Lieve De Maeyer

Lieve De Maeyer

Vakhoofd Radio

Lieve De Maeyer studeerde in de jaren '80 communicatie- en theaterwetenschappen aan de KU Leuven, ontdekte daar in de Vrije Radio-scene het plezier van radio maken.

Lieve De Maeyer werkte voor VRT als radiopresentator en -producer bij Studio Brussel en Radio 1, en was de stem van Canvas, Klara, Radio 2 en tal van televisiedocumentaires.

lieve.de.maeyer@ehb.be

Hadewijch Van Haverbeke

Hadewijch Vanhaverbeke

Opleidingsassistent

      

hadewijch.vanhaverbeke@ehb.be

Docenten

 • Edwin Brys
 • Michel Coquette
 • Lieve De Maeyer
 • Jeroen De Meyer
 • Joost Fonteyne
 • Luc Haekens
 • Gert Keunen
 • Patrick Dooms
 • Hendrik Moens
 • Robbie Delaere
 • Tomas De Soete
 • Bernadette Timmermans
 • Annemie Tweepenninckx
 • Dieter Van Dam
 • Edith Van Dyck
 • Jeroen Vandesande
 • Hadewijch Vanhaverbeke
 • Steve Verhaeghe
 • Martijn Veulemans
 • Didier Volckaert

Contact

Je kan al onze medewerkers bereiken via hun EhB-mail: voornaam.naam@ehb.be .

 

Verkort traject

Het verkorte traject Radio is er voor studenten die al beschikken over radio-ervaring. Je volgt een schakelprogramma wanneer je vanuit een professionele bachelor naar een Master wil doorstromen. Een voorbereidingsprogramma volg je wanneer je een academische opleiding hebt genoten en wil doorstromen naar onze Master. Beide zijn ‘verkorte’ programma’s en geven geen recht op het bachelor-diploma, wel recht op toegang tot de master.

Je opgedane kennis en ervaring bewijs je tijdens de toelatingsproef. Ben je geslaagd voor de toelatingsproef dan stellen we in overleg een individueel traject samen van ongeveer 60 studiepunten, rekening houdend met je voortraject en met je interesses en ambities. 

 

Vakken

Field
Credits
Earcleaning
3
Locatieproject
3
Studio, opname en montage
4
Transversaal atelier
4
Multiplatform radio
3
Technische realisatie radioprogramma's
3
Ontwikkeling van een concept
4
Radiofictie
5
Stem en uitspraak
3
Popradio
4
Cultuurradio
4
Technische realisatie radiofictie
3
Radiolandschap
6
Radiodramaturgie
3
Atelier radiodocumentaire
9
Atelier audio: artistiek onderzoek
6
Atelier audiodramaturgie
3
Audio audiotechniek
3
Persoonlijk parcours
6
Bachelorproef radio
6
Keuzevakken atelier radio (3/4)
Stem en uitspraak
3
Productie
3
Interview
3
Reclame
3
Field
Credits
Earcleaning
3
Locatieproject
3
Studio, opname en montage
4
Transversaal atelier
4
Multiplatform radio
3
Technische realisatie radioprogramma's
3
Ontwikkeling van een concept
4
Radiofictie
5
Stem en uitspraak
3
Popradio
4
Cultuurradio
4
Technische realisatie radiofictie
3
Radiolandschap
6
Radiodramaturgie
3
Atelier radiodocumentaire
9
Atelier audio artistiek onderzoek
6
Atelier audio audiodramaturgie
3
Atelier audio: audiotechniek
3
Persoonlijk parcours-stage
6
Bachelorproef radio
6
Keuzevakken atelier radio (3/4)
Stem en uitspraak
3
Productie
3
Interview
3
Reclame
3

SID-INs 2021

SID INS 2021

Laatstejaars secundair onderwijs maken op digitale studie-informatiedagen (SID-ins) kennis met studie- en beroepsmogelijkheden na het secundair onderwijs. De SID-in is een samenwerking tussen de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) en het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Je kan de SID-in met je klas bezoeken en dan regelt jouw school alles, maar je kan daarnaast ook de SID-in op woensdagnamiddag (13 en 20 januari) en op zaterdag (16 en 23 januari) alleen of met je ouders bezoeken.

Uiteraard vind je er ook de digitale stand van het RITCS School of Arts. Je kan ons vinden in de virtuele hallen samen met het Koninklijk Conservatorium Brussel. Onze studenten en docenten vertellen je graag meer, via chat en videogesprekken, over de verschillende opleidingen. 

Infodag 2021

infodag opendeurdag RITCS

Kom de sfeer opsnuiven, ontmoet je toekomstige docenten en stap binnen in de RITCS studio's en ateliers op de infodag van zaterdag 13 maart 2021.

Tijdens de jaarlijkse infodag smijt RITCS de deuren van hun campussen, cinema en studio's open en stellen ze hun opleidingen en afstudeerrichtingen aan je voor.
De docenten en studenten beantwoorden graag al jouw vragen en leiden je rond op de campussen en in de ateliers.

De infodag is naast een kennismaking ook hét moment om je vragen te stellen met betrekking tot jouw persoonlijk parcours want ook onze studie- en trajectbegeleiders zijn doorlopend aanwezig om je te informeren en verder te helpen. 

Overtuigd? Dan kan je je tijdens onze infodag registreren voor de toelatingsproeven.

Registreer

Wil je starten aan het RITCS dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor elke toelatingsproef wordt een jury samengesteld uit docenten van het RITCS en externe experten uit het artistieke werkveld. Zij proberen aan de hand van de toelatingsproef inzicht te krijgen in jouw verbeeldingskracht, speelsheid, flexibiliteit, persoonlijke fascinatie, stijl, actuele kennis en goesting. 

Registratie vanaf maart 2021

 

Vragen?

Wil je binnenkort starten aan het RITCS School of Arts? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief. Wil je graag starten aan de opleiding radio maar zit je met nog wat vragen? Neem dan contact op met de vakgroep via radio.ritcs@ehb.be.