Podiumtechnieken RITCS voorstelling
Professionele Bachelor in de Audiovisuele Kunsten

Podiumtechnieken

Podiumtechnieken

De opleiding Podiumtechnieken bereidt je voor op een carrière in de brede podiumkunstensector. Ben jij diegene die er samen met de artiesten van droomt het onmogelijke werkelijkheid te laten worden? Dan is deze professionele bacheloropleiding - een unicum in Vlaanderen - zeker iets voor jou.  

Hier leer je dat een decor niet bestaat zonder licht, een muzikant niet zonder een PA-system en dat aan chaos op scène een messcherpe organisatie vooraf gaat. Techniek en organisatorisch inzicht, reflectie, creatieve verbeelding en kritische zin, staan voorop.

In het eerste jaar krijg je een stevige basis licht, audio, video, scenografie en productie, leer je over veiligheid, podiummechanica, crowd control, maar leer je ook voorstellingen lezen en begrijpen.

Vanaf het tweede jaar kies je tussen: 
 

 • Productie en Stagemanagement in de podiumkunsten: over het uitwerken van complexe budgetten en planningen en het concreet maken van artistieke projecten op een veilige én creatieve manier.
   
 • Techniek in de podiumkunsten: over de inhoudelijke invulling van licht, audio, video, podiummechanica en scenografie binnen interne of externe creatieopdrachten.

In real-life-situaties leer je de productionele en technische knepen van het vak. Gespreid over 3 jaar volg je 20 weken stage als productieleider of theatertechnicus bij een ensemble, kunstencentrum, danscompagnie, event-bureau, concertorganisator, theater-,  productie- of operahuis, circus, …. .

Het sluitstuk van je opleiding is het resultaat van een 3-jarig onderzoek naar een innovatieve techniek, dat je presenteert in een praktijkgericht eindwerk.

Blader via onderstaand overzicht door de verschillende opleidingsonderdelen of raadpleeg de ECTS-fiches via deze link.

Vakken

Field
Credits
Scenografie 1
4
Voorstellingsanalyse 1
3
Kunstgeschiedenis en actualiteit
3
Productiemanagement 1
4
Onderzoeksvaardigheden 1
3
Persoonlijk Parcours
4
Stage 1
6
Theatergeschiedenis 1
3
Audio 1
4
Licht 1
4
Podiummechanica 1
4
Atelier Technieken
3
Elektriciteit
4
Common Ground
4
Video en Nieuwe Media 1
4
Veiligheid & Duurzaamheid
3
Field
Credits
Stage / internationale stage 2
10
Locatie en eventmanagement
3
Video en Nieuwe Media 2
3
Voorstellingsanalyse 2
3
Scenografie 2
3
Onderzoeksvaardigheden 2
4
Theatergeschiedenis 2
3
Audio 2
3
Licht 2
3
Traject: productie- en stagemanagement
Productiemanagement 2
6
Stagemanagement 1
6
Praktijk Productie / Stagemanagement 1
13
Traject: theatertechnieken
Podiummechanica 2
3
Audio 3
3
Licht 3
3
Toegepaste Fysica
3
Praktijk Theatertechniek 1
13
Field
Credits
Special effects
3
Zakelijk beleid
3
Cultuurbeleid
3
Bachelorproef
16
Stage / internationale stage 3
16
Keuzevakken (1/3)
Nieuwe Media
3
Soundscape
3
Scenografie 3
3
Traject: productie- en stagemanagement
Praktijk Productie / Stagemanagement 2
8
Productiemanagement 3
4
Stagemanagement 2
4
Traject: theatertechnieken
Praktijk Theatertechniek 2
16

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS-fiches van onze opleiding kan terugvinden.
 

ECTS-fiches

Alumni in focus

Na hun studies gaan onze studenten als podiumtechnieker aan de slag binnen de theaterwereld. Op zelfstandige basis of verbonden aan een theatergezelschap, de studenten bekleden een brede waaier aan functies. 

Vicky Vermoezen

Vicky Vermoezen

Vakhoofd I Docent Productie & Stagemanagement

Vicky Vermoezen studeerde in 2002 af aan het RITCS en startte haar loopbaan als freelance productieleider en tourmanager bij o.a. Action Malaise, Beulens Paulina, HushHushHush en STUK. Ze werkte van 2006 tot 2016 voor CREW/Eric Joris als productieleider, tourmanager en zakelijk leider. In 2017 maakte zij de overstap naar DE MAAN in Mechelen waar zij aan de slag ging als zakelijk leider. Sinds 2020 is zij algemeen coördinator. 
Daarnaast startte Vermoezen in 2013 les te geven op het RITCS en volgt zij het traject Productie op.

vicky.vermoezen@ehb.be

Profielfoto Katrien

Katrien Van Langenhove

Communicatie Theateropleiding - Drama & PT

Katrien Van Langenhove is germaniste en theaterwetenschapper. Ze werkt als assistente voor de opleiding drama van het RITCS en is betrokken bij diverse artistieke en wetenschappelijke onderzoeksprojecten. Ze doceert Voorstellingsanalyse in 2e Bachelor Drama.

katrien.van.langenhove@ehb.be

Profiel Veerle

Veerle Joos

Productie & planning Theateropleiding - Drama & PT

.

veerle.joos@ehb.be

Docenten

 • Baeten Katrijn
 • Cole Harry
 • Cortebeeck Enak
 • D'Hondt Dries
 • De Kimpe Pieter
 • De Koning Ruud
 • De Reese Stefan
 • De Smedt Hendrik
 • Douxils Nathalie 
 • De Waegeneer Geert
 • Digneffe Philippe
 • Engels Eric
 • Kuyl Ivo
 • Lefevre Kurt
 • Louwaard Saskia
 • Neudam Elmar
 • Wolters Valerie
 • Opsomer Geert
 • Smet Pieter
 • Stevens Thomas
 • Tindemans Klaas
 • Van Ertvelde Robert
 • Van Goethem Chris
 • Vandermeulen Marc
 • Vanhaesebrouck Karel
 • Vermoezen Vicky
 • Verstockt Dirk
 • Zeegers Tim

Contact

Je kan al onze medewerkers bereiken via hun EhB-mail: voornaam.naam@ehb.be .

 

Info-momenten 2021

info-momenten 2021

We vinden het nog net iets te vroeg om je op een comfortabele manier uit te nodigen voor een fysiek bezoek aan onze School of Arts. De cijfers gaan de goede kant. Het RITCS wil dan ook haar verantwoordelijkheid opnemen om dat zo te houden. De fysieke infodag van zaterdag 13 maart 2021 wordt uitgesteld, maar dankzij het digitaal aanbod kan je je begin maart twee weken lang informeren over onze studierichtingen met behulp van infosessies, open lessen, instagram takeovers en culturele activiteiten. Naar gelang de mogelijkheden hopen we je later dit voorjaar uit te nodigen op onze campus.
 

Ontdek het aanbod

 

Registreer

Wil je starten aan de richting Podiumtechnieken dan moet je eerst slagen voor een toelatingsproef. Voor elke toelatingsproef wordt een jury samengesteld uit docenten van het RITCS en externen uit het werkveld. Deze jury beslist uiteindelijk welke kandidaten tot de opleidingen aan het RITCS worden toegelaten.
 

Registreer

Over de toelatingsproef

Wil je starten aan de richting Podiumtechnieken, dan moet je eerst slagen voor de toelatingsproef. De toelatingsproef bestaat uit drie onderdelen: een persoonlijk dossier, een intakegesprek en een werkweek. Tijdens je registratie kies je uit de verschillende opties de data die voor jou het best passen. 

Na je registratie krijg je van ons een bevestigingsmail en brochure met daarin meer specifieke informatie over de toelatingsproef: welke opdracht(en) dien je voor te bereiden, wanneer dien je aanwezig te zijn, wat wordt er van je verwacht en wanneer ken je het resultaat van de toelatingsproef. 

Als eerste onderdeel van de toelatingsproef dien je aan de hand van een reeks vragen een persoonlijk dossier voor te bereiden. Het gaat hierbij om vragen die toetsen naar wie je bent, wat je (creatieve) interesses zijn en wat je voeling is met het vakgebied. Je bereidt dit dossier voor en stuurt het tegen een vooraf bepaalde deadline door naar de jury. De specifieke info omtrent deze opdracht vind je in de brochure na je registratie. 

Op basis van je persoonlijk dossier zal een jury toetsen naar je motivatie tijdens het intakegesprek.

Daarnaast zal je moeten deelnemen aan een werkweek waarin je een reeks vakgebonden en praktische proeven zult krijgen. De werkweek wordt afgerond met een kort individueel toonmoment en een evaluatiegesprek met de jury waarin er wordt gepeild naar jouw motivatie en drive om aan de opleiding te beginnen. De jury baseert zich voor dit gesprek onder meer op de antwoorden die je formuleerde in je dossier en het resultaat van je opdracht(en). Op het einde van de werkweek krijg je te horen of je geslaagd bent voor de toelatingsproef, waarna je je kan inschrijven voor de opleiding aan het RITCS School of Arts. 

Meer informatie en verdere details vind je in de brochure die je ontvangt na je registratie. 

Opgelet: je kan slechts één keer deelnemen aan de toelatingsproef. Toelatingsproeven die slechts gedeeltelijk worden afgelegd zijn niet geldig. Alle onderdelen moeten in één en dezelfde periode worden afgelegd. Het resultaat van de toelatingsproef is enkel geldig voor het aankomende academiejaar. Afhankelijk van de richting waarvoor je toelatingsproef deed is het wel nog mogelijk om deel te nemen aan de toelatingsproeven van andere richtingen aan het RITCS School of Arts.

Data toelatingsproef 

 • Toelatingsproef Bachelor Podiumtechnieken: optie 1
  Intakegesprek: do 01.07.2021
  Werkweek: ma 23.08.2021 t.e.m. vrij 27.08.2021
  Deadline registratie + dossier: ma 28.06.2021 / 23:59
   
 • Toelatingsproef Bachelor Podiumtechnieken: optie 2
  Intakegesprek: vrij 02.07.2021
  Werkweek: ma 23.08.2021 t.e.m. vrij 27.08.2021
  Deadline registratie + dossier: ma 28.06.2021 / 23:59
   
 • Toelatingsproef Bachelor Podiumtechnieken: optie 3
  Intakegesprek: vrij 20.08.2021
  Werkweek: ma 23.08.2021 t.e.m. vrij 27.08.2021
  Deadline registratie + dossier: woe 18.08.2021 / 23:59

Vragen?

Wil je binnenkort starten aan het RITCS School of Arts maar heb je nog wat vragen? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief of neem contact op met de opleiding via podiumtechnieken.ritcs@ehb.be .