Sakawa

'Sakawa' en 'Inclusief' in de prijzen op Docville Leuven

Nieuws

Sakawa, de debuutfilm van RITCSer Ben Asamoah, is op de slotavond van het Docville-filmfestival bekroond met de Juryprijs voor Beste Nationale Documentaire. In de nationale competitie was er een eervolle vermelding voor 'Inclusief' van onderzoekster en docente Ellen Vermeulen. 

'Sakawa' handelt over jonge Ghanezen die zich schuldig maken aan internetfraude door zich via Facebook te presenteren als een eenzame knappe dame op zoek naar een geliefde. Na contactname blijkt ze graag op bezoek te komen, maar als puntje bij paaltje komt heeft ze geld nodig om een visum aan te vragen. Regisseur Asamoah laat in de documentaire kennismaken met de mensen achter de mails. Ze slagen erin een schat aan data te verzamelen uit al het elektronisch afval dat er door het westen gedumpt wordt. Het blijkt tegelijk voor heel wat jonge mensen de enige weg uit de armoede.

'Inclusief' gaat over vier kinderen met een beperking die les volgen in het gewoon onderwijs. In deze observerende documentaire gaat het er niet over of inclusief onderwijs al dan niet werkt. De film tracht Rosie, Sami, Irakli en Nathan een stem te geven in het debat dat over hen gevoerd wordt.

Bekijk

Deel dit