RITCSers in de prijzen op IKL

RITCSers in de prijzen op Leuven Kortfilmfestival

Nieuws

Dit jaar waren opnieuw tal van projecten geselecteerd voor het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven. Enkelen van hen mochten op de slotavond een prijs meenemen naar huis. De 23ste editie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven presenteert zichzelf als een talentenjacht en als een platform voor het kleurrijkste en het creatiefste uit de filmwereld. Het festival vond plaats van 2 tot 9 december 2017 in het Leuvense Kunstencentrum STUK.

In totaal werden 84 films van pas afgestudeerde filmmakers ingeschreven voor de Wildcardcompetitie: 31 fictiefilms, 27 documentaires, 11 animatiefilms en 15 experimentele single-screenwerken. Daaruit werden zes winnaars aangeduid door vier gespecialiseerde jury's, met daarin bekende namen uit de Vlaamse filmwereld zoals Peter Bouckaert, Kaat Beels, Wim Willaert, Bart Van Langendonck, Wendy Morris en Wim Catrysse. Met David Williamson en Wouter Bongaerts zetelden in de jury's ook twee voormalige Wildcardwinnaars.

WILDCARD ANIMATIE: ZANDER MEYKENS 
De Wildcard Animatie ging naar RITCSer Zander Meykens met zijn afstudeerwerk XYXX,een animatiefilm over actuele thema's met een doordachte cinematografie en spitsvondige montage. XYXX gaat over een mannelijke robot die, ongelukkig met hoe hij eruitziet, besluit zich om te bouwen naar een vrouwelijke robot in de fabriek waar hij gemaakt is.

PRIJS BESTE DOCUMENTAIRE
Masterstudente Heleen Declercq sleepte met 'Girlhood' de prijs voor Beste Documentaire in de wacht. 'Girlhood' wil de grenzen openbreken van het stereotiepe begrip 'vrouwelijkheid'. Daarvoor keert de maakster terug naar haar kindertijd, wanneer ze zich vragen begint te stellen bij haar korte haren, ontbrekend bikinitopje en roekeloze boomgeklauter. Het resultaat van haar persoonlijke zoektocht is een mozaïekportret van jongeren die elk een facet weerspiegelen van zichzelf als jonge vrouw.

PRIJS VAN DE FILMKRITIEK
Alumnus Senne Dehandschutter won met 'Lost in the Middle' de prijs van de Filmkritiek. 

OOK GESPOT
Wildcard Docu 'De Flandrien' (Kinshuk Surjan) met RITCSers Ines DenHollander (montage) en Ivo Nelis (camera), Wildcard Fictie 'Sons of no one' (H. Vannetelbosch) met RITCSer Joris Vertenten (montage).

Deel dit