RITCS 'Over Mij Zal Niet Geschreven Worden' Radio Lukas Anthiersens

Radiostudent Lukas Anthiersens sluit zijn personage op: "Het is een safespace en tegelijk een gevangenis"

Nieuws

Bas weigert zijn kamer te verlaten. Meer hoef je niet te weten om vanaf de eerste woorden meegesleept te worden in het audiowerk 'Over Mij Zal Niet Geschreven Worden'. "Het is een safespace en tegelijk een gevangenis", vertelt Radiostudent Lukas Anthiersens over de besloten wereld die hij oproept in zijn masterproef.  

Waarom heb je gekozen voor een personage dat als het ware verlamd is?

Lukas: "Het opsluiten van Bas, het hoofpersonage, contrasteert met de wereld buiten zijn cocon. Het is een safespace en tegelijk een gevangenis. 'Soms zijn beschermen en gevangen houden nu eenmaal hetzelfde', vertelt hij in het eerste hoofdstuk."

Waarom wou je dit verhaal vertellen?
 
Lukas: "Mijn masterproef gaat over perceptie. Over hoe het hoofdpersonage de buitenwereld interpreteert en hoe dat al dan niet strookt met de realiteit. Mijn verhaal gaat over vastzitten in een wereld die alsmaar sneller draait. Ik relateer met de manier waarop de protagonist denkt, eerder dan met de gedachten op zich."
 
Op welke aspecten van je eindwerk ben je het meest trots?

Lukas: "Dat ik alles zelf heb gedaan. Schrijven, muzie, regie, opname, artwork, ... Maar misschien vooral dat ik niet op safe heb gespeeld." 

Hoe is het creatieproces verlopen? 

Lukas: "Ik was net klaar met het schrijfproces voor de start van de eerste lockdown. Door vast te zitten in mijn kamer kon ik meer focussen op het producen van de muziek. Voor mijn werk haal ik trouwens voornamelijk inspiratie uit bestaande muziek. Deze keer was 'To Pimp a Butterfly' van Kendrick Lamar een grote inspiratie."

Hoe blik je terug op het RITCS?
 
Lukas: "Het RITCS is de plek waar ik vier jaar lang ben gegroeid. Ik kwam er te weten wat ik wil en wat ik niet wil. Daarom voelt het ook bevrijdend om nu zelf aan de slag te kunnen gaan."

Wat neem je mee uit je ervaringen op het RITCS?

Lukas: "Wees geduldig, luister, leer, kijk om je heen, maar wees ook bereid om alles wat je kent weer weg te gooien. En enkel eerlijkheid is echt."

 

VRAAG JE LOGIN AAN

LUISTER NAAR HET WERK

Lukas Anthierens

Lukas Anthierens

Masterstudent Radio

Als radiomaker focust Lukas voornamelijk op het schrijven van fictie. Beeldende audio, met poëtische monologen die vaak begeleid worden door muziek en/of soundscape. Zijn werk kan je beschrijven als surrealistisch, ironisch en existentieel.

Deel dit