Over The Top Justine Cappelle

'Over The Top' een zoektocht naar betekenis en voldoening

Nieuws

In 'Over The Top' volgt documentairemaakster Justine Cappelle kunstenaar Floris Boccanegra (30). De Roeselaarse kunstenaar wil een plek in de geschiedenisboeken bemachtigen door aan de hand van een drone een kunstwerk op de piramide van Gizeh te plaatsen. Met 'Over The Top' reflecteert Justine over de vluchtigheid van ons moderne “YOLO” leven en de zoektocht naar betekenis en voldoening. 

"Als kunstenaar is hij bereid om zijn eigen vrijheid op te geven in ruil voor 'succes'. Daarom zag ik hem als een sterk personage om onze obsessie en eindeloze zoektocht naar betekenis te portretteren" legt Cappelle - op haar eigen manier - uit aan het International Festival of Films on Art (zie video). Voor de film werkte Cappelle opnieuw samen met alumnus Jasper Flikschuh als monteur en alumnus Jordan Vanschel als DOP.  Binnenkort kan je de film bekijken als onderdeel van het filmfestival van Oostende.


 

"Het moest een plek zijn die nog vindbaar is als de mens is uitgestorven."

Online magazine VICE sprak met Boccanegra over zijn kunstwerk, dat bestaat uit een schijf van aluminium waarop hij - in navolging van NASA - aan de hand van een kort verhaal een eerlijker beeld probeert te schetsen van de mensheid en het leven op aarde. Hij noemde dit project The Epitaph − het grafschrift. Op de vraag waarom hij zijn werk op een piramide wou plaatsen antwoordde Boccanegra het volgende:  "Het moest een plek zijn die nog vindbaar is als de mens is uitgestorven. De piramiden van Gizeh zullen niet zo snel overwoekerd raken of instorten – ze hebben al zo’n 4.500 jaar overleefd. Daarnaast is het ook een symbolische plaats: het is een oude graftombe, die laat zien waar mensen toe in staat zijn als ze samenwerken [ervan uitgaande dat de piramiden niet door joodse slavenhanden zijn gebouwd]." Lees het volledige interview op de website van VICE.

Trailer

OVER THE TOP | a film by Justine Cappelle | Trailer from Frederik Nicolai on Vimeo.

Deel dit