RITCS Noëlla radiostudente Lotte Nijsten

'Noëlla' van radiostudente Lotte Nijsten is genomineerd voor de Prix Europa

Nieuws

Radiostudente Lotte Nijsten is genomineerd voor de prestigieuze Prix Europa met haar bachelorproef 'Noëlla'.  Daarin gaat ze op zoek naar haar overgrootmoeder. In haar eigen woorden: "Ik reis naar de onderwereld. Om mijn overgrootmoeder te vinden. Om haar stem te horen. Om naar haar verhaal te luisteren. Om eindelijk te begrijpen wat er vijftig jaar geleden is gebeurd."

De Prix Europa is het grootste jaarlijkse Europese trimediale festival. Elk jaar worden in een competitie de beste televisie-, radio- en nieuwe-mediaproducties gekozen door een open jury. Voor RITCSer Lotte Nijsten kwam de nominatie van 'Noëlla' voor de Prix Europa heel onverwacht: "Mijn audiowerk is vormelijk een mengvorm tussen fictie en documentaire, categorieën die op de Prix Europa vrij strikt gescheiden zijn. Dat 'Noëlla' ondanks die mengvorm toch geselecteerd is voor de categorie ‘Radio Fictie’, was voor mij dus een heel aangename verrassing!"

Je vond inspiratie voor je bachelorproef in je eigen familiegeschiedenis. 
"'Noëlla' is een hybride audiowerk dat gaat over mijn overgrootmoeder. In 1966 werd haar lichaam in haar achtertuin teruggevonden. Om haar kant van het verhaal te horen, reis ik in dit werk fictief af naar de onderwereld. Je hoort interviews met familieleden afgewisseld met een fictief gesprek met mijn overgrootmoeder. Vormelijk was het stuk een eerste zoektocht naar een complementaire eenheid tussen fictie en documentaire."

Waarom ben je Radio gaan studeren op het RITCS?
"Ik heb altijd gehouden van verhalen. Na mijn opleiding Taal- en Letterkunde ben ik begonnen aan de opleiding Radio aan het RITCS omdat je via audio op een heel bijzondere manier verhalen kan vertellen. De grootste kracht van radio is volgens mij dat je louter met klank de verbeelding kan prikkelen."

Wat is je vooral bijgebleven van de opleiding? 
"De warme en familiale aanpak. In Radio word je zowel uitgedaagd als ondersteund om een sterk individueel parcours af te leggen. Omdat de richting zo klein is, kennen de docenten je heel goed. Dat stelt hen in staat om je individuele traject met de nodige expertise van dichtbij te begeleiden."

Waarover gaat je masterproef?
Als afstudeerproject maakte ik 'Nachtkijker', een audiodocumentaire over de mystiek van de nacht. Als vooronderzoek trok ik een jaar lang ’s nachts allerlei bossen en natuurgebieden in om opnames te maken.  'Nachtkijker' gaat over vier sterrenkijkers die zich willen terugtrekken uit een wereld die nooit op adem komt en daarom beschutting zoeken in de nacht. Het werk is een luisterervaring in surround sound, waarin documentaire-personages en gestileerde nachtlandschappen elkaar afwisselen."

De winnaars van de Prix Europa worden bekend gemaakt op 25 oktober 2020. 

Deel dit