Nieuwkomers Camille

'Nieuwkomers' wint prijs voor beste kortfilm op Filmfestival Oostende

Nieuws

Voor deze competitie ging FFO-kortfilmprogrammator Henry Disotuar op zoek naar de beste Vlaamse kortfilms van het moment. De makers van de negen geselecteerde kortfilms kregen vandaag de kans om hun  producties voor te stellen aan het grote publiek. Een driekoppige jury, bestaande uit filmmakers José Daniel Granados (Los veo) en Frederike Migom (Binti), en producent Lize Lefaible (Potemkino), velde hun oordeel. (Bron: filmfestivaloostende.be)

Als winnaar kwam Nieuwkomers van Camille Ghekiere uit de bus. De jury verklaarde: “Deze korte film benadert zijn thema op een frisse en onbevangen manier. De maker toont de personages alsook hun afkomst in hun kracht, zonder slachtoffers van hen te maken, maar ook zonder hun obstakels te ontkennen of te minimaliseren. Wij vonden het charmant en warm om een documentaire over dit complexe onderwerp benaderd te zien met dans en muziek”.

In haar documentairekortfilm Nieuwkomers capteert Camille Ghekiere vier jonge nieuwkomers uit Colombia, Syrië, de Dominicaanse Republiek en Marokko die hun weg zoeken in België. Deze film leverde Ghekiere eerder al een VAF Wildcard op tijdens het.

Ghekiere ging naar huis met een geldprijs van 2.500 euro geschonken door Amplo, een post-productiepakket voor de afwerking van een volgende kortfilm geschonken door FLOW en een bon voor het huren van audiovisueel materiaal t.w.v. 12.000 euro geschonken door Camalot. 

"Zo trots op de vier schatten die al die harten veroveren met hun zottigheid en ontwapenende eerlijkheid. Dat is blijkbaar iets waar de wereld vandaag nood aan heeft" aldus Camille. Proficiat aan alle betrokkenen!

Montage: Antje Mertens
Beeld: Annika Elizabeth Wallis
Sound mix: Gizem Koo
Grading: Chiara Pontuali
Helden allerlei: Arnout Deurinck Sarah Verdonck Mike Van Assche

Eervolle vermelding voor Dincolo van Luca Peres Bota

De jury gaf ook een eervolle vermelding aan Dincolo van Luca Peres-Bota: “Op een sobere maar tegelijkertijd indringende manier wordt in deze kortfilm een slice of life getoond die thema’s zoals isolement en het zoeken naar een betere toekomst op een oprechte manier belicht. Authentiek en op alle vlakken uitgebalanceerd tegelijkertijd”.

In Dincolo vertelt Peres-Bota het verhaal van Bogdan, een jonge Roemeense immigrant die met zijn neef in België woont. Hij werkt in een restaurant om zijn gezin in Roemenië te ondersteunen. Op een dag wordt hij gebeld door een Roemeens nummer en verschrikkelijk nieuws te horen krijgt.

Deel dit