RITCS INBRUSSELINGSWEEK

Nieuwkomers ontdekken onze hoofdstad tijdens 'Inbrusselingsweek'

Nieuws

Afgelopen week werden alle eerstejaarsstudenten van het RITCS School of Arts ondergedompeld in onze hoofdstad tijdens de ‘Inbrusselingsweek’. De nieuwkomers werden ook doorvoed met workshops, filmvertoningen en bezoeken aan artistieke en socioculturele organisaties. 

Voor het vierde jaar op rij organiseerde het RITCS School of Arts bij aanvang van het academiejaar een ‘Inbrusselingsweek’, een soort verplichte inburgeringscursus voor studenten in de Brusselse metropool. Want ‘Brussel is een oerwoud’, aldus Louis-Paul Boon.

Na op maandag intensief kennis te maken met de campussen van het RITCS, werden ze de rest van de week op veldonderzoek gestuurd in Brussel. Op dinsdag volgden de nieuwbakken studenten een reeks workshops in Zinnema, een cultuurhuis in Anderlecht dat zijn kennis heeft aangereikt over dekolonisatie, machtherverdeling en witte privileges. De performance van theatermaker Jaouad Alloul werd op warm applaus onthaald. In zijn monoloog vertelt Alloul op een ingrijpende manier over hoe hij als opgroeiende moslim vaak met onbeantwoorde vragen bleef zitten. 

Vervolgens gingen de studenten in kleinere groepen aan de slag in twaalf verschillende wijken in Brussel. Zo maakten een aantal groepen kennis met sociaal artistieke organisaties. Ze draaiden bijvoorbeeld een dag mee op de Building Day van 'Allée du Kaai', werkten mee op de Ketmet van 'Cultureghem' of ontmoetten de mensen achter het filmplatform voor nieuwkomers 'Cinemaximiliaan'.

Anderen trokken dan weer op verkenning in het zog van een gids die de studenten 'hun Brussel' toonden. Op de slothappening, in de de pianofabriek in Sint-Gillis, werden alle verhalen en ervaringen bijeen gebrachten met een caleidoscopisch beeld op Brussel in de vorm van video, tekst, fotografie of geluid als resultaat!

 

Deel dit