Ali Kadhum LICHTING RITCS

"In mijn film wil ik de Iraakse en Vlaamse cultuur in dialoog laten gaan"

Verhaal

In het kader van LICHTING RITCS vertelt masterstudent Ali Kadhum over zijn afstudeerfilm Under the Safe Sky. Met zijn film hoopt hij de kijker meer inzicht te geven in de zoektocht van Iraakse vluchtelingen die hier een nieuw leven proberen op te bouwen. 

Welk verhaal vertrelt Under the Safe Sky

De film draait rond Wissam, een jonge Iraakse man die veel druk voelt om een nieuwe westerse identiteit te creëren voor zichzelf. Hij organiseert een verrassingsfeest voor zijn Vlaamse vriendin, maar op diezelfde dag duikt zijn zus op met een blauw oog dat ze heeft opgelopen tijdens een ruzie met haar man die zich machteloos voelt in het asielcentrum.  
 
Als filmmaker die laveert tussen twee culturen, vind ik het waardevol en zelfs noodzakelijk om dit verhaal te vertellen. De meeste mensen begrijpen het verhaal van Irakese vluchtelingen niet, ook al zijn ze één van de grootste groepen die toekomen in België. Ze vluchten niet om financiële redenen, maar willen ontsnappen aan de politiek-sociale situatie van hun land.  
 
In de film krijg je een heel andere kijk op de situatie dan het beeld dat de media ons voorschotelt. Zo hoop ik Irak en België in dialoog te laten gaan, voorbij de vooroordelen van de westerse maatschappij. 

Welke thema’s keren terug in jouw films? 

Ik probeer lokale thema’s te brengen naar een internationaal herkenbaar niveau. Zo kan ik de toeschouwer meer inzicht bieden in wat voor anderen slechts een oppervlakkig gekende buitenwereld blijft.  

Ik focus graag ook op de zoektocht naar identiteit, die in deze film getriggerd wordt door de confrontatie tussen de Iraakse en Vlaamse cultuur. Het gaat ook vaak om de kleine kantjes die we proberen te verbergen voor anderen, en de communicatie die daardoor spaak loopt.  

Qua stijl probeer ik zo dicht mogelijk bij de realiteit te blijven door te filmen in documentaire-stijl en geen gebruik te maken van sound design. Op die manier wil ik de film zo puur mogelijk houden.  


 

Deel dit