De Twaalf serie Wouter Bouvijn

'De Twaalf' is internationaal materiaal

Nieuws

Zondag 3 november kon je op één kijken naar de eerste uitzending van 'De Twaalf', de nieuwe serie van regisseur Wouter Bouvijn. VRT NWS sprak met Wouter en zijn cast over de nieuwe fictiereeks.

Rechtbankdrama's op televisie en op het witte doek vertellen meestal het standpunt van de dader of van het slachtoffer. Maar "De twaalf" pakt het anders aan, en vertelt het verhaal vanuit het standpunt van de jury. Tijdens een assisenproces moet zo'n jury, gewone burgers die in de rechtszaal moeten gaan zitten, beslissen of iemand schuldig is of niet.

Twaalf juryleden moeten in de serie uitmaken of Frie Palmers, gespeeld door Maaike Cafmeyer, haar dochter en haar vriendin heeft vermoord. Wouter Bouvijn, de regisseur van de serie, koos heel bewust voor die insteek, want in een jury zitten, heeft een grote impact op het leven van gewone burgers die daarvoor worden uitgekozen. 

De reeks werd gefilmd in het Gentse gerechtsgebouw. Fijn voor Gentenaars en mensen die het gebouw kennen, maar een assisenzaal is niet zomaar zes weken beschikbaar voor televisieopnames. "Daarom hebben we de assisenzaal nagebouwd in een studio in Londerzeel. We hebben ons laten inspireren door de architectuur hier, maar hebben het wel wat naar onze hand gezet", zegt Bouvijn. De weergave van de assisenzaal is erg realistisch.


Bekijk hier het interview met regisseur Wouter Bouvijn op VRT NWS

 

KAMER CINEMATOGRAFIE MONTAGE SOUND DESIGN

Bekijk de trailer

Deel dit