Meestgestelde vragen digitale infodag

De meestgestelde vragen op infodag #1

Nieuws

De meestgestelde vragen op infodag #1

Op zaterdag 25 april organiseerden we onze eerste algemene digitale infodag. We selecteerden voor jou de meestgestelde vragen. Bovenaan vind je een antwoord op wat 'algemene vragen'. Onderaan de pagina kan je de verschillende vragen en antwoorden per opleiding raadpelgen. In de nabije toekomst organiseren we nog verschillende specifieke infosessies per richting. Hou de pagina 'jouw studiekeuze tijdens de quarantaine' in de gaten voor meer informatie. Wil je nog eens een spoedcursus over de opleiding? De docenten van de verschillende video's geven je meer info vanuit hun kot. 

Algemene vragen

Wat houdt de toelatingsproef in? 

Wat de toelatingsproef precies inhoudt is ieder jaar misschien wel de meest voorkomende vraag. 

De algemene inhoud van de verschillende toelatingsproeven staat telkens beschreven op de opleidingspagina van iedere richting. Ga naar de specifieke pagina van de opleiding en klik vervolgens op ‘toelatingsproef’. Daar krijg je een eerste overzicht van de algemene structuur van de toelatingsproef en wat we van je verwachten. Eens je geregistreerd bent voor de toelatingsproef krijg je van ons een brochure met meer informatie over de toelatingsproef zelf. Het is goed mogelijk dat de concrete inhoud van bepaalde opdrachten pas wordt vrijgegeven tijdens je deelname aan de toelatingsproef zelf. Die informatie krijg je dan de week van de toelatingsproef zelf. De toelatingsproef neemt meestal een halve tot hele week in beslag en bestaat uit verschillende onderdelen.

Zie de toelatingsproef als een wederzijdse kennismaking tussen jou, de school en de opleiding. Voorkennis is niet vereist maar uiteraard mooi meegenomen. Uiteraard wordt er getoetst naar je affiniteit met het vak en je drive/interesse om de opleiding aan te vatten. De toelatingsproef van Animatiefilm is de enigste toelatingsproef waar wordt uitgegaan van een bepaalde ervaring (professioneel of privé) op het niveau van tekenen.

Hoeveel kost de opleiding?

De kosten van je studie zijn afhankelijk van je profiel en de studiekeuze die je maakt. Als student van het RITCS betaal je, net zoals studenten aan andere hogescholen, je inschrijvingsgeld. Voor een modeltraject van 60 studiepunten betaal je zo’n 947,20 EUR inschrijvingsgeld. Heb je recht op een beurstarief voor je modeltraject van 60 studiepunten dan bedraagt deze kost zo’n 111,90 EUR. Studenten van buiten de Europese Economische Ruimte betalen voor dezelfde opleiding zo’n 7.356 EUR inschrijvingsgeld.

Naast je inschrijvingsgeld moet je nog rekening houden met een reeks bijkomende kosten die in rekening worden gebracht voor ateliers en het gebruik van infrastructuur en ander materiaal. De bijkomende kosten zijn afhankelijk van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven en kunnen dus variëren. Het afgelopen academiejaar betaalde je als eerstejaar zo’n 400 EUR bijkomende kosten. De kosten voor volgend academiejaar zijn nog niet gekend.

Meer info over de bijkomende kosten en je inschrijvingsgeld vind je op deze pagina
Bij specifieke vragen kan je steeds het studentenloket contacteren: ritcs.be/studentenloket

Meer info over studiefinanciering

Je kan op verschillende manieren studiefinanciering aanvragen. Zo kan je een studiebeurs aanvragen op studietoelagen.be of samen met stuvo een afspraak maken via centenvoorstudenten@ehb.be (enkel voor Belgische studenten). Je kan ook via stuvo informeren naar andere soorten toelagen of studieleningen.
Hoe kan ik het best een kot/studentenkamer vinden? 

Er zijn verschillende manieren om een ‘kot’ of studentenkamer te vinden. Volgende sites kunnen interessant zijn voor je zoektocht: 
 

  • brik.be: Op de website van BRIK vind je een oplijsting van een kwaliteitsvolle koten. 
  • ehb.be/stuvo: Ook de dienst studentenvoorzieningen van de Erasmushogeschool Brussel (EhB) heeft een huisvestingsdienst. Mailen kan naar huisvesting@ehb.be.

Verder bieden op Facebook verschillende studenten en Brusselaars hun studentenkamers aan op de pagina’s “Wonen in Brussel” en “Bxl à Louer - de bouche à oreille (ii)”

Tenslotte kan je ervoor kiezen om bij je bezoek aan Brussel de verschillende borden proberen te spotten met daarop ‘te huur’. In het bijzonder in de zomervakantie en tot en met de maand september kan je veel van deze borden in het stadsbeeld onderscheiden.

Vaak kunnen nieuwe studenten een kot pas na de toelatingsproef in augustus of september definitief zoeken of vastleggen. Dat hoeft op zich geen groot probleem te zijn. Studentenverblijven komen vaak ook dan pas terug vrij. Ervaring leert in ieder geval dat wie dan pas op zoek kan meestal nog een goede stek vindt.

Werken en studeren combineren

Door de grote hoeveelheid aan praktijk is de combinatie werken-studeren absoluut niet evident. Een voltijdse job combineren met een voltijdse opleiding kan sowieso niet. Een halftijdse job combineren met een halftijdse opleiding is verre van evident, maar kan opleiding per opleiding onderzocht worden. We raden je aan om contact op te nemen met onze trajectbegeleidster Katrien Fauville (katrien.fauville@ehb.be) om samen de opties te bekijken. Een studentenjob in het weekend, of eventueel ’s avonds, kan eventueel wel.

Vanaf wanneer kan ik me inschrijven? 

Om je in te kunnen schrijven voor een studie aan het RITCS School of Arts moet je eerst slagen voor een toelatingsproef. Het resultaat van je toelatingsproef wordt telkens bekendgemaakt op de laatste dag van de toelatingsproef. Ben je geslaagd voor de toelatingsproef van jouw studiekeuze dan kan je je inschrijven voor je studie op het studentensecretariaat van het RITCS School of Arts. Ben je niet geslaagd voor de toelatingsproef dan is het helaas niet mogelijk om je in te schrijven voor die opleiding. Je kan slechts één keer per jaar deelnemen. Meer informatie over de inschrijvingen en de diploma-voorwaarden vind je hier.

Vrijstellingen aanvragen

Heb je reeds een andere opleiding genoten dan kan je misschien vrijstelling krijgen voor bepaalde vaken. Er bestaat geen standaard vrijstellingspakket, als student moet je zelf een vrijstellingsdossier samenstellen. Uitleg over de samenstelling van dit dossier vind je op https://www.erasmushogeschool.be/nl/evcevk/procedure-evk

Eens je geregistreerd bent kan je het dossier mailen naar katrien.fauville@ehb.be. Voor vrijstellingen op basis van ervaring kan je mailen naar trajectbegeleidster Katrien Fauville via katrien.fauville@ehb.be 

Waar kan ik terecht voor studiebegeleiding? 

Neem contact op met onze studentenbegeleider jan.bulckaen@ehb.be voor vragen over: 
-    studiemethodes en studievaardigheden
-    problemen met concentratie, faalangst, .. 
-    studeren met een functiebeperking
-    persoonlijke problemen 
 

Deel dit