DA Yie Clermont-Ferrand

Da Yie naar Clermont-Ferrand!

Nieuws

De korte film Da Yie van Anthony Nti is geselecteerd voor de Internationale Competitie van het Festival du Court Métrage de Clermont-Ferrand, een van de belangrijkste internationale festivals voor korte film. Da Yie viel de voorbije maanden al in de prijzen tijdens de festivals van Gent en Leuven.

Anthony Nti is een jonge Antwerpse filmmaker die in 2016 al veel lof en een hele resem festivalselecties binnenhaalde met zijn bachelorfilm Boi. Voor de opnames van zijn masterfilm aan het RITCS ging hij draaien op locatie in zijn geboorteland Ghana.

Da Yie gaat over een vreemdeling die de opdracht krijgt om in Ghana kinderen te ronselen voor een risicovolle baan. Hij vindt er Prince en Mathilda, twee levendige kinderen, en brengt die naar zijn bende. Al snel begint hij zijn beslissing in twijfel te trekken, uit bezorgdheid over hoe dit het leven van de kinderen drastisch zou kunnen beïnvloeden…

Da Yie werd in België al geselecteerd voor het Film Fest Gent en het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. In Gent mocht de film naar huis met de Publieksprijs van de Studentenkortfilmcompetitie, in Leuven werd hij bekroond als Beste Film in de Vlaamse Competitie. Door die laatste prijs is Da Yie automatisch opgenomen op de longlist voor de Oscars.

Anthony Nti schreef het scenario voor Da Yie samen met Chingiz Karibekov. Ze produceerden de film ook samen, in coproductie met Caviar. Nti is momenteel ook als co-regisseur betrokken bij de productie van Ketnet-reeks Hoodie en werd recent nog geselecteerd om met Postcard, zijn eerste speelfilm in ontwikkeling, deel te nemen Talent Village, een programma voor getalenteerde jonge filmmakers van het Filmfestival van Les Arcs.

Lees verder op VAF.be

Deel dit