NTR Podcastprijs Céline Ottenburgh

Céline Ottenburgh wint NTR Podcastprijs met 'De eenzame uitvaart'

Nieuws

RITCSer Céline Ottenburgh is met haar podcast 'De eenzame uitvaart' één van de twee winnaars van de NTR Podcastprijs 2019. De prijs – de jaarlijkse onderscheiding voor jonge podcastmakers - kent dit jaar een gedeelde 1e prijs. 

Wanneer iemand eenzaam sterft schrijven dichters een persoonlijk gedicht voor deze gestorvene en lezen dat voor op de begrafenis. In Amsterdam richtte F.Starik in samenwerking met de gemeente de 'poule des doods' op, een groep dichters die betrokken zijn bij de eenzame uitvaart. Ook overledenen die het ontbreekt aan familie, vrienden of een sociaal netwerk, verdienen immers een waardig en respectvol afscheid.

De wijze waarop Céline haar bijdrage in audio vormgaf, maakte indruk op de jury: “De verteller heeft een goede stem en de jury is onder de indruk van het literaire gehalte. Een aantal juryleden werd geraakt door de betrokken vertellers en een ander raakte betoverd door de poëzie.”
 

Aanmoedigen van jong talent

De NTR Podcastprijs is een aanmoedigingsprijs voor jonge podcastmakers. Dit jaar waren er 54 inzendingen. Daaruit waren 10 nominaties gekozen. Een deskundige jury onder leiding van Wim Eikelboom, podcastcoördinator van NPO Radio 1, beoordeelde de nominaties en kwam dit jaar tot een gedeelde eerste prijs. “Er was geen inzending die er met kop en schouders bovenuit stak. Als jury hebben we met veel plezier naar de genomineerde inzendingen geluisterd en de twee winnaars delen nu in de eer.”

De NTR Podcastprijs heeft als doel: het vieren van het medium podcast, het aanmoedigen van jong talent, het geven van richting aan de jonge makers en de luisteraar kennis te laten maken met het werk van prille makers. “Je kunt uit de inzendingen constateren dat de grenzen tussen de radiodocumentaire en de podcast aan het vervagen zijn.”

De hoofdprijs bestaat uit een prijs naar keuze van de winnaar: professionele opname-apparatuur, een bezoek aan de internationale audio-wedstrijd Prix Europa in Berlijn of een montage-cursus.

Lees verder op NPO radio 1

Luister online

Luister via soundcloud naar de Podcast 'De eenzame uitvaart' van Céline Ottenburgh.

Deel dit