LICHTING RITCS 2020

Lichting RITCS 2020

Elk jaar studeert een nieuwe lichting makers af aan het RITCS School of Arts. Het slotfestival LICHTING RITCS zal dit jaar integraal digitaal plaatsvinden, maar daarom niet minder feestelijk. Vanaf november wordt elke week een andere afstudeerrichting in de virtuele schijnwerpers gezet om de eindwerken van de makers van morgen voor te stellen aan het brede publiek. In de week van 30 november wordt het een double bill met de studierichtingen Drama-Acteren en de richting Schrijven.

Last-minute info in jouw mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!  

Table Reads

LIVE: TABLE READS

In samenwerking met de scenaristengilde drijven we op dinsdag 1 december de kruisbestuiving tussen de richting Schrijven en de richting Acteren op de spits met de 'Table Reads'. Onze afstuderende Schrijvers worden online rond de tafel gezet voor een table read met onze afgestudeerde masters Acteren, die een scène uit hun tekst zullen interpreteren vanuit het RITCS café. Dankzij de studenten van de Professionele Bachelor kan jij alles volgen via een livestream op Facebook! De Table Reads worden onderverdeeld in twee blokken: van 17u00 tot 18u30 (Table Read #1) en van 19u00 tot 21u00 (Table Read #2). Alumna Ruth Mellaerts van de Scenaristengilde is moderator van dienst. 

 

TABLE READ #1

TABLE READ #2

Bibi blikt terug: "Eindelijk, na maanden van onzekerheid, zijn er weer wat lichtpuntjes"

Pas afgestudeerde actrice Bibi van Lieshout blikt terug op een bewogen schooljaar. "In ons master jaar heb je drie grote projecten: je stage, je monoloog en de gezamenlijke afstudeervoorstelling. Zo'n eindproject is heel fijn en bijzonder omdat je na een jaar weer met je klas samenkomt op de vloer. Dit jaar leek dat even door Covid in het water te vallen, maar godzijdank is het afgelopen juli toch gelukt. Soms repeteerden we op afstand, of buiten onder een boom. "

Lees verder

Sun Mee

"Het RITCS leerde mij de kunst van het vertellen"

Masterstudente Schrijven Sun Mee Cattrysse koos ervoor om een scenario te schrijven voor een dramatische langspeelfilm. 'Eomma' is een verhaal geworden over een internationaal geroemd concertvioliste, Soo-Jin wordt uitgenodigd voor een concert in Zuid-Korea, het land van haar geboorte.

Lees het interview

"Brussels has a lot of interesting and very talented artists from all over the world"

Master student Acting Augusto Pedraza made a theatre piece with violence as a main topic. He wanted to do a trilogy of this: a performance, a movie and a theatre play. In this way he aimed to emphasize the normalization of violence in the lives of people in possible worlds and specifically on physical violence. And also explore the three parts: the victim, the perpetrator and the persecutor.

Read the interview

Tibbe Van Hoof

"Ik ontdekte in Paul Vanden Boeynants een man die zichzelf groter maakte dan het leven"

Een masterproef schrijven over oud-premier Paul Vanden Boeynants, het is eens iets anders. Masterstudent Tibbe Van Hoof waagde zich aan een eindwerk over 'VDB', in de vorm van een fictieve vertelling over de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen van 1988. Een satirisch, dromerig en surrealistisch portret van een politicus met een glorieus verleden die worstelt met het nakende einde in mineur van zijn politieke carrière en de gevolgen daarvan op zijn huwelijk. Dat belooft!

Lees het artikel

Yanu

"Niets is zeker, alles is wankel. Niemand is alleen, iedereen is samen."

Het was zoals voor velen ook een bewogen jaar voor onze Masters Acteren. De eerste lockdown zette de theaterpraktijk on hold, waardoor spelen voor hen tijdelijk geen optie was. Op 18 mei gingen de deuren van de studio’s terug open en konden de studenten beginnen aan een workshop met Herwig Ilegems. Een samenwerking die hen tot op de planken van het Kaaitheater bracht, voor het einde van hun parcours als student. Yanu Schepens blikt terug op het proces met Ilegems en de voorstelling ‘Paragypsiet’ die hij samen met het nieuw theatercollectief Traumafestival realiseerde. 

Lees het artikel

Blijf op de hoogte van LICHTING RITCS

Nog het hele najaar laten we onze lichting laatstejaars digitaal op je los. Op de hoogte blijven? Registreer je voor onze nieuwsbrief.
 

NIEUWSBRIEF