Research@Cinema: Dogtooth (2009) - Yorgos Lanthimos

Research@Cinema: Dogtooth (2009) - Yorgos Lanthimos
Data
,
19:30
Waar?
CINEMA RITCS I Antoine Dansaertstraat 70 I 1000 Brussel
Prijs
4 EUR / 6 EUR
Reservatie
Reserveer je tickets via pretix.eu/cinemaritcs
CINEMA RITCS

Grenzen kun je afbakenen met taal. Wie de taal controleert, controleert de gedachten. Dat blijkt, althans, in de bizarre Griekse film “DOGTOOTH” (2009), een opvallend werk uit de Griekse New Wave, dat regisseur Yorghos Lanthimos katapulteerde tot Hollywood-succes. Een mysterieuze familie leidt een teruggetrokken leven op een afgebakend erf. De volwassen zoon en dochters zijn volledig wereldvreemd, hun vader controleert alles wat ze doen. Het is net een minuscule fascistische staat: een gebrek aan woorden en kennis houdt de kinderen dom.

Ze krijgen een schijnwerkelijkheid voorgespiegeld en worden onderworpen aan vernederende spelletjes. De vader maakt hen wijs dat ze fysiek pas klaar zijn om het erf te verlaten nadat hun hoektanden eruit gevallen zijn. Wanneer hij een jonge vrouw meebrengt om de zoon seksueel te bevredigen, vraagt deze op haar beurt een gunst aan één van de twee zusjes. Een nieuwe begeerte dringt het omheinde huis binnen.
Dit eigenzinnige Griekse drama werd in Cannes geëerd met de Un Certain Regard award en kreeg tevens een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse film. De film is een aanklacht tegen ‘homeschooling’. Dit is iets wat in Griekenland nog vaak gebeurt. Kinderen weten volgens regisseur Yorghos Lanthimos niet genoeg van de buitenwereld af.

Greek language | Dutch subtitles

Deel dit