Atlantis (2019) - Valentin Vasjanovitsj

Atlantis (2019) - Valentin Vasjanovitsj
Dates
Location
Online
Price
Gratis
CINEMA RITCS

2025. Een platgebombardeerd Oost-Oekraïne is een steenvlakte geworden, onleefbaar. Water wordt aangehaald met vrachtwagens. Er wordt een muur gebouwd op de grens.  

We bevinden ons een jaar na de afloop van de oorlog. Voormalig soldaat Sergej leeft geïsoleerd van de rest van de gemeenschap in een verlaten gebouw. Sergej heeft het moeilijk om zich aan te passen aan de nieuwe naoorlogse realiteit en blijft vasthouden aan een rigoureus militaristisch bestaan. Hij probeert zijn oorlogstrauma’s te verwerken, maar tegenslag blijft hem achtervolgen. Wanneer Sergej twee vrijwilligers van de Zwarte Tulp-missie ontmoet, die zich inzetten om de lichamen van gevallen soldaten te bergen, biedt hij zijn diensten aan. Terwijl hij het verleden opnieuw opgraaft, lijkt een toekomst ondenkbaar. Totdat hij archeologe Katia ontmoet en hoop in hun barre realiteit toch mogelijk lijkt. 

Filmmaker Valentin Vasjanovitsj brengt met “Atlantis” een visueel hoogstandje en visionair scifi drama over de problematiek van naoorlogs herstel. Vasjanovitsj' achtergrond als director of photography is voelbaar. “Atlantis” bestaat uit lange, statische en symmetrische breedbeeldcomposities van harde vista’s en afgeleefde interieurs. De beelden bezitten een donkere, doodse schoonheid vol brandend vuur, ijzige modder en grimmige sneeuwlandschappen. De personages leven op automatische piloot, want dood is in hun omgeving banaal geworden. Niet alleen de psychologische gevolgen voor Sergej en Katia, maar ook de economische degradatie voor de regio Donbass, dat is veranderd in een onbewoonbare woestijn van Tsjernobyl-achtige proporties, worden pijnlijk duidelijk. "Atlantis” laat daarmee een urgent en schrijnend portret zien van een Oekraïne dat zo veel verloren heeft van hetgeen waarvoor het vocht. Maar “Atlantis” toont ook de onbreekbare wil om te overleven en wat die wil kan bereiken. In het midden van een desolaat en bar landschap blijft er plaats voor hoop, en zelfs liefde. 

Praktische informatie

Digitaal gratis te bekijken via deze pagina https://pleasereleaseme.be/atlantis tussen 22 en 26 maart.  
i.s.m. Cinema Zed Leuven, KASKcinema, Kunstencentrum Buda, De Cinema, The Roxy Theatre.
Oekraïens en Engels met Nederlandse ondertitels 

Trailer

Share this