‘Le Petit Jeune Homme de Binche' - Jan Vromman

RITCS ‘Le Petit Jeune Homme de Binche' - Jan Vromman
Dates
,
21:00
Location
ONLINE
Price
Gratis/Free access
Reservation
Reservatie verplicht / Reservation obligatory
FUTURE NARRATIVES

Van 25 tot 29 januari 2021 organiseert het RITCS, voor de tweede keer, een hele onderzoeksweek onder de vlag Future Narratives. Net als in 2020 presenteren onderzoekers – seniors en doctorandae/i – hun werk, hun traject, hun artistieke en theoretische onderzoeksresultaten. Zij nodigen daarbij verwante geesten uit, gesprekspartners, kunstenaars en intellectuelen die hen uitdagen - mensen die iets te zeggen en te tonen hebben. En dit in de vorm die het best hun verhaal doet uitkomen: workshops, lezingen, panelgespreken, webinars, performances, screenings…

‘Mardi Gras', meer dan duizend mannen, allen geboren in Binche, gaan de straat op om de terugkeer van de lente op te roepen. Ze dragen hetzelfde kostuum, hetzelfde masker, ze dragen allemaal dezelfde naam: Gille. Elk individu verdwijnt in de groep, wordt anoniem.

Ze dansen met hun dubbele bult, ze hameren met hun klompen op de grond op het ritme van de trommels. Ze dansen de klok rond, van nacht naar nacht. Het jongetje uit Binche is één van hen, hij draagt in zijn hart iets kostbaars dat ons gemoed doet opklaren.

De documentaire focust op het aspect ‘offer’. De Gilles en hun familie geven het mooiste en het beste aan het publiek. Mardi Gras is de slotdag van drie helse dagen feest en het besluit van maanden voorbereiding. Hoe komt het dat oude vormen en tradities zo levend blijven? Waarom blijven de mensen van Binche hun carnaval zo passioneel beleven? 

Jan Vromman, 1992, 32 min. 

Taal/language:
Frans met Nederlandse ondertitels/French with Dutch subtitles

Share this