radio

academische bachelor en master in de audiovisuele kunsten

De Radio-afdeling van het Rits is een artistieke opleiding die gelooft in avontuurlijke radio. De opleiding steunt op drie pijlers: radio, documentaire en audio. Radio maken is het ontwikkelen van een origineel idee tot een volwaardig radioconcept dat vervolgens in studio wordt gerealiseerd. Bij documentaire en reportage wordt met auditieve middelen een kort objectief verslag gemaakt of een langer, subjectief verhaal verteld. Audio staat voor een meer artistiek omgaan met geluid: radio-art, fictie, soundscape, geluidsinstallatie.

Er is een gezonde relatie met een ruim werkveld: de docenten van de afdeling staan in de praktijk hetzij als radiopresentator, programmator, muzikant of kunstenaar. De studenten radio lopen stage bij één van de VRT-radio's of bij de stadsradio FM Brussel. Ook bij commerciële zenders of bij culturele/artistieke organisaties.

Vlieguren opdoen is belangrijk, de opleiding creëerde daarvoor haar eigen praktijkplatform. XL Air (www.xlair.be) is de radio van de Universitaire Associatie Brussel. Op deze internetradio oefenen studenten hun presentatievaardigheden en zijn zij beurtelings technieker, producer, interviewer, redacteur, reporter of verantwoordelijk voor de promotie. Tevens is het een labo om nieuwe formats te ontdekken en te onderzoeken.

Om te kunnen starten aan de opleiding Audiovisuele Kunsten (optie Radio), dien je eerst te slagen voor een artistieke toelatingsproef.

 Ontmoet ons ook op www.ritsradio.be

Rits - Dansaertstraat 70 - 1000 Brussel - Telefoon: +32 (0)2 507 14 11

| Homepage | Contact  | Ritscafe | Studentenmail | Docentenmail | Favorieten