drama - spel

Waarom Spel aan het RITS?

Aan de spelopleiding van het RITS wordt spelen, onderzoeken en op je bek gaan aangemoedigd. Het is een plek waar spelend maken en makend spelen hoog in het vaandel worden gedragen. We staan niet voor één stijl. De ene mens is de andere niet en theater is al lang meer dan Shakespeare declameren. Theater en performance in Europa zijn nooit zo groot en divers geweest als nu. Vanuit een school gevestigd in het hart van Brussel, proberen  we verder te denken dan onze eigen navels.

We laten studenten kennismaken met theatermakers die ook internationaal werken.

We bieden je tools aan, middelen, om te ontdekken hoe je een verhaal communiceert. Hoe vertel je? Met woorden of met je lichaam? Met taal? Door te spreken of zingen? Door te fluisteren? Of door je stem of lichaam te gebruiken op een manier waarvan je nooit wist dat het kon?

Samen ontdekken we waar je staat en op wat voor tempo je kan groeien.  Op onze opleiding werken geen uitgebluste fossielen maar energetische leermeesters die met hun twee voeten in de praktijk staan. Die het hedendaagse theater en performanceveld hebben gemaakt tot wat het nu is.

Deze mensen geven scène-oefeningen, koor, mimese, stem, bewegingslessen en veel meer.

De spel-opleiding behandelt elk genre van theater als gelijke op basis van een professionele ingesteldheid. Kindertheater moet niet onderdoen voor teksttheater. Het klassieke ambacht kan gerust naast hedendaagse performance staan. Onze algemeen vormende reflectie-vakken zijn helemaal afgestemd op de praktijk. Met andere woorden: we hebben geen theorievak in ons curriculum waar je niet op de vloer mee aan de slag kan.

Als je graag op de planken staat en je bent best avontuurlijk ingesteld

Als je niet bang bent om jezelf en je collega's uit te dagen

Als je wil kennismaken met acteren op zen breedst

dan, wel-

dan weet waar je moet zijn.

 

Stef Lernous

vakhoofd Spel

 

[Foto: Lizzie Borden, afstudeervoorstelling Master Spel 2013-2014, regie Stef Lernous © Stef Lernous]

 

Rits - Dansaertstraat 70 - 1000 Brussel - Telefoon: +32 (0)2 507 14 11

| Homepage | Contact  | Ritscafe | Studentenmail | Docentenmail | Favorieten