Cinema Rits

Gelegen in het bruisend hart van Brussel is Cinema RITS, de huisbioscoop van de School of Arts, RITS en dé ontmoetingsplaats voor de echte filmliefhebbers. Uitgerust met de allernieuwste mogelijkheden inzake digitale filmprojectie en een magisch wit doek van maar liefst zeven meter breed kan Cinema RITS opnieuw plaats geven aan de beleving van de fascinerende wereld der bewegende beelden. Met meer dan 60 vertoningen per jaar, vakkundig ingeleid door docenten, filmmakers, cinefielen of andere voorname gasten is Cinema RITS de place-to-be voor wie onze passie voor het witte doek deelt. Cinema RITS programmeert van maandagavond tot donderdagavond :

Classics op maandag
Op maandagavond toont CINEMA RITS filmklassiekers van alle tijden en genres : van Buster Keaton over Jean-Luc Godard tot Michael Haneke. Films worden ingeleid. 

Documentaire op dinsdag
Op dinsdagavond toont CINEMA RITS spraakmakende of bijzondere documentaire uit de oude en nieuwe doos. Documentaires worden ingeleid.

Wilde visie op woensdag
Op sommige woensdagavonden programmeert CINEMA RITS ‘out of the box’.

DOP voor het voetlicht op donderdag
Op sommige donderdagen  stellen de studenten van de derde bachelor beeld, een cinematografisch bijzondere film voor.   

Cinema RITS is gelegen in Dansaertstraat 70, 1000 Brussel. Ingang via het RITScafé. De filmvertoningen starten in principe om 19u, tenzij anders aangegeven. Tickets per vertoning kosten 2 euro (studenten & personeel EhB en CJP-leden) of 4 euro (externen). Een 15-beurtenkaart kost 20 euro (EhB/CJP) of 40 euro (externen). Tickets zijn te koop aan het STUVO INFOPUNT (RITScafé) tussen 17u en 19u.

Coördinator Cinema RITS : Wouter Hessels

Contact : cinema.rits@ehb.be   


CINEMA RITS  april-mei 2014

Dinsdag 1/4 om 19u 
Nederlands-Belgische documentaire avond
Regen (1929), Glas (1958), Ieder van ons (1971)
 

Tijdens deze avond wordt werk getoond van belangrijke Nederlandse en Belgische documentairemakers. Regen (1929) is van de hand van de Nederlandse pionier Joris Ivens. Glas  (1958) is een korte documentaire van Bert Haanstra en won een Oscar. In Ieder van ons  (1971) verweeft Frans Buyens fictie en documentaire.

 

Woensdag 2/4 om 19u
Radio@Cinema #2

Een rijke buffettafel lokale en exotische radiowaren, geproefd en zeer goed gekeurd door de radiostudenten van het RITS.
It's Radio, Jim, but not as we know it…

 

Donderdag 3/4 om 19u
XL-Air presenteert
Saturday Night Fever (1977), John Badham

Night Fever is een succesvolle Amerikaanse muziekfilm en vertelt het verhaal van Tony Manero, gespeeld door John Travolta, een probleemjongere uit Brooklyn die om zijn problemen te vergeten, de plaatselijke discotheek induikt, waar hij zich ontpopt tot de koning van de dansvloer. De film populariseerde de disco.

 

Woensdag 23/4 om 19u
Animatiefilmavond
Tale of Tales (1971), Divers in The Rain (2010), The Old Man and The Sea (1999)
(inleiding door Frits Standaert)

Drie veelvuldig bekroonde korte animatiefilms worden getoond. Tale of Tales (1979) is gerealiseerd door de Russische animator Yuri Norstein. Divers in The Rain (2010) is een recente film van de hand van de Estse artiest Priit Pärn en The Old Man and The Sea (1999), naar het originele verhaal van Ernest Hemingway, is geanimeerd door de Rus Alexander Petrov.

 

Maandag 28/4 om 19u
On The Road (2012), Walter Salles
In aanwezigheid van scenarist José Rivera

On the Road is een Amerikaanse roadmovie, geregisseerd door Walter Salles. Het is een verfilming van de gelijknamige cultroman van de Amerikaanse cultschrijver Jack Kerouac. Het scenario is van de hand van José Rivera. Na de dood van zijn vader ontmoet Sal Paradise, een aanstormend schrijver uit New York, de losbandige en avontuurlijke Dean Moriarty.

 

Dinsdag 29/4 om 19u
The Act of Killing (2012), Joshua Oppenheimer
(inleiding door Wouter Hessels)

The Act of Killing is een in Indonesië opgenomen documentairefilm, geregisseerd door Joshua Oppenheimer. De controversiële film vertelt op een ophefmakende  wijze het verhaal van de Indonesische doodseskaders die in 1965 honderdduizenden communisten en etnische Chinezen doodden.

 

Maandag 5/5 om 19u
Accattone (1961), Pier Paolo Pasolini
(inleiding door Wouter Hessels)

Accattone is de eerste filmregie van de Italiaanse dichter, schrijver en scenarist Pier Paolo Pasolini. De film vertelt het verhaal van de jonge pooier Vittorio, door zijn vrienden Accattone genoemd. Accattone betekent schooier. Accattone verlaat  vrouw en kind en laat zich onderhouden door de prostituee Maddalena, tot deze laatste in de gevangenis belandt.

 

Dinsdag 6/5 om 19u
The Uprising (2013), Peter Snowdon

The Uprising is volledig samengesteld uit YouTube amateurbeelden van demonstranten uit de Arabische opstanden en geeft aan de hand daarvan een overzicht van een bewogen jaar met revoluties in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Regisseur Peter Snowdon creëert eigenlijk een imaginaire revolutie van zeven dagen "gebaseerd op ware gebeurtenissen".

 

Woensdag  7/5 om 19u
3 Beeld presenteert DOP voor het voetlicht
Only God Forgives (2013), Nicolas Winding Refn

In de donkere misdaadfilm Only God Forgives speelt Ryan Gosling de gerespecteerde Britse misdadiger Julian die in Bangkok woont. Samen met zijn broer Billy runt hij een Thaise boksschool, die als dekmantel fungeert voor hun drugshandel richting Europa. Hun succesvolle handeltje wordt echter bruut verstoord als Billy wordt vermoord. Moeder Jenna, tevens een gevreesde naam in de onderwereld, komt naar Bangkok om de dood van haar zoon met veel geweld te wreken. De cinematografie werd verzorgd door Larry Smith.

 

Donderdag 8/5 om 19u
3 Beeld presenteert DOP voor het voetlicht
Chungking Express (1994), Wong Kar Wai

Chungking Express is een Hongkongs romantisch drama geregisseerd door Wong Kar Wai. Het verhaal gaat over twee politieagenten die gebukt gaan onder de liefde. Voor de bijzondere cinematografie tekenden Christopher Doyle en Lau Wai Keung.

 

Maandag 12/5 om 19u
2001, A Space Odyssey (1968), Stanley Kubrick
(inleiding door Wouter Hessels)

2001: A Space Odyssey is een sciencefictionboek en -speelfilm uit 1968, ontstaan uit een samenwerking tussen filmmaker Stanley Kubrick en schrijver/uitvinder Arthur C. Clarke. Beide zijn gebaseerd op The Sentinel, een kortverhaal van Clarke. Kubricks film biedt een meesterlijke en spirituele reis door de ruimte. De buitenissige filmreis behandelt thema’s zoals de menselijke evolutie, kunstmatige intelligentie, technologische ontwikkelingen, buitenaards leven en reïncarnatie.

 

Dinsdag 13/5 om 19u
From script to screen: Cordon
In aanwezigheid van scenarist Carl Joos en regisseur Tim Mielants

is een Vlaamse dramareeks uit 2014 die wordt uitgezonden op VTM. In de serie wordt door het fictieve Nationaal Instituut voor Infectieziekten Antwerpen (NIIZA) in Antwerpen bij een patiënt een virale besmetting vastgesteld. Daarop wordt een wijk in de Antwerpse binnenstad van de buitenwereld afgesloten om zo de uitbraak van het besmettelijke virus te beperken.

 

Woensdag 14/5 om 19u
3 Beeld presenteert DOP voor het voetlicht
NO (2012), Pablo Larraín

NO behandelt de opmerkelijke publiciteitscampagne uit 1988 die het militaire regime in Chili ten val zou brengen. Met drie bijzondere films (naast NO zijn dat Tony Manero en Post mortem) heeft Larraín zo de opkomst en ondergang van een dictatuur (1973-1988) vastgelegd. Director of Photography van NO is Sergio Armstrong.

 

Donderdag 15/5 om 19u  
3 Beeld presenteert DOP voor het voetlicht
Adam's Apples (2005), Anders Thomas Jensen

De Deense zwarte komedie Adams Æbler/ Adam’s Apples is een moderne, religieuze fabel over geloof en de strijd tussen goed en kwaad. Adam, een neonazi, krijgt een taakstraf van 12 weken en wordt naar de priester Ivan  gestuurd. Adam krijgt de opdracht een appeltaart te bakken met de appels van de boom voor de kerk. De appels worden aangevallen door vogels, wormen en bliksem. Ivan denkt dat dit het werk van de duivel is om hem te testen. DOP van dienst is Sebastian Blenkov.

 

Donderdag 22/5 om 19u
3 Beeld presenteert  DOP voor het voetlicht
The Cranes are Flying (1957), Mikhail Kalatozov

The Cranes are Flying is een Sovjetrussisch oorlogsdrama dat in 1958 de Gouden Palm won in Cannes. Veronika en Boris zijn twee verliefde inwoners van Moskou, die stapelgek op elkaar zijn en elkaar dan ook zo vaak mogelijk willen zien. Maar dan breekt plotseling de Tweede Wereldoorlog uit, waardoor Boris een dag voor Veronika's verjaardag gerecruteerd wordt door het Russische leger. DOP was Serguei Urusevsky.

Rits - Dansaertstraat 70 - 1000 Brussel - Telefoon: +32 (0)2 507 14 11

| Homepage | Contact  | Ritscafe | Studentenmail | Docentenmail | Favorieten