Cinema Rits

Gelegen in het bruisend hart van Brussel is Cinema RITS, de huisbioscoop van de School of Arts, RITS en dé ontmoetingsplaats voor de echte filmliefhebbers. Uitgerust met de allernieuwste mogelijkheden inzake digitale filmprojectie en een magisch wit doek van maar liefst zeven meter breed kan Cinema RITS opnieuw plaats geven aan de beleving van de fascinerende wereld der bewegende beelden. Met meer dan 60 vertoningen per jaar, vakkundig ingeleid door docenten, filmmakers, cinefielen of andere voorname gasten is Cinema RITS de place-to-be voor wie onze passie voor het witte doek deelt. Cinema RITS programmeert van maandagavond tot donderdagavond :

Classics op maandag
Op maandagavond toont CINEMA RITS filmklassiekers van alle tijden en genres : van Buster Keaton over Jean-Luc Godard tot Michael Haneke. Films worden ingeleid. 

Documentaire op dinsdag
Op dinsdagavond toont CINEMA RITS spraakmakende of bijzondere documentaire uit de oude en nieuwe doos. Documentaires worden ingeleid.

Wilde visie op woensdag
Op sommige woensdagavonden programmeert CINEMA RITS ‘out of the box’.

DOP voor het voetlicht op donderdag
Op sommige donderdagen  stellen de studenten van de derde bachelor beeld, een cinematografisch bijzondere film voor.   

CINEMA RITS is gelegen in A. Dansaertstraat 70, 1000 Brussel. Ingang via het RITS Café. De filmvertoningen starten om 19u, tenzij anders aangegeven. Tickets per vertoning kosten 2 euro (alle studenten & personeel EhB en CJP-leden) of 5 euro (externen). Een 15-beurtenkaart kost 20 euro (studenten/EhB/CJP) of 50 euro (externen). Tickets zijn te koop aan de ingang van CINEMA RITS, elke filmavond tussen 18u en 19u.

Coördinator CINEMA RITS : Wouter Hessels

Contact : cinema.rits@ehb.be   


CINEMA RITS

september - oktober 2014

Maandag 29/9/2014 om 19u
Gratis Openingsfilm
Black Cat, White Cat (1998), Emir Kusturica
Inleiding door Wouter Hessels


Black Cat, White Cat
is een absurde romantische komedie over twee Roma misdadigers die hun kinderen aan elkaar uithuwelijken. De Servische regisseur Emir Kusturica, die reeds tweemaal de Gouden Palm won, kreeg voor deze film een Zilveren Leeuw voor beste regie.

 

Maandag  06/10/2014 om 19u
Classics op maandag
Broken Blossoms (1918), David Wark Griffith
Inleiding door Wouter Hessels


Broken Blossoms
 of The Yellow Man And The Girl is een melodrama over Lucy (Lilian Gish) die mishandeld wordt door haar vader. Een goedhartige Chinees, Chen Huang, ontfermt zich over Lucy. Broken Blossoms is één van de meest gewaardeerde films van Hollywood-pionier DW. Griffith.

 

Dinsdag  07/10/2014 om 19u
Documentaire op dinsdag
The Fog of War (2003), Errol Morris
Inleiding door Manuel Matthys


Robert McNamara was minister van defensie van de Verenigde Staten onder de presidenten John F. Kennedy en Lyndon B. Johnson. In The Fog of War vertelt hij aan de hand van 'elf geleerde lessen' over de ervaringen en inzichten die hij in functie opdeed. Onder meer zijn rol in de Cubacrisis en de Vietnamoorlog komen aan bod. De documentaire werd bekroond met een Oscar.

 

Woensdag 08/10/2014 om 19u
Simon Schama’s Power Of Art : Bernini / David (2006)
Inleiding door Karel Vanhaesebrouck


De Britse historicus Simon Schama vertelt het verhaal van grote kunstenaars via hun meesterwerken. Voor de barokke beeldhouwer Bernini gaat hij in op diens Extase van Theresia (1652). Jacques-Louis David wordt belicht aan de hand van diens schilderij, De dood van Marat (1793).

 

Donderdag 09/10/2014 om 19u
D.O.P. voor het voetlicht
The Return (2003), Andrej Zvjagintsev
Inleiding door Roger Leclercq


The Return
is het speelfilmdebuut van de Russische regisseur Andrej Zvyagintsev. In de mysterieuze film, vol bespiegelingen en metaforen, keert een vader na twaalf jaar terug in het leven van zijn vrouw en twee zonen. Zomaar, uit het niets, verschijnt hij weer. De film werd bekroond met een Gouden Leeuw. Director Of Photography van de film is Mikhail Krichman.

 

Maandag 13/10/2014 om 19u
Classics op maandag
Der letzte Mann (1924), Friedrich Wilhelm Murnau
Inleiding door Wouter Hessels


Der letzte Mann
is het ultiem voorbeeld van de Duitse Kammerspielfilm uit de jaren twintig in Duitsland. Zonder tussentitels, met licht en een dynamische cameravoering vertelt regisseur Murnau het tragisch verhaal van een hotelportier.  Het einde van de film is ietwat bevreemdend.

 

Woensdag 15/10/2014 om 19u
Klimt (2006), Raoul Ruiz
Inleiding door Jeroen Theunissen

Klimt
 is een biografische film over het leven van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt (John Malkovich) wiens overvloedige en sensuele schilderijen een symbool werden voor de art nouveau stijl eind 19e, begin 20e eeuw. Aan de hand van Klimts herinneringen en de verhalen van zijn vriend Egon Schiele wordt het leven van Klimt geschetst.

 

Maandag 20/10/2014 om 19u
Classics op maandag
Apocalypse Now (1979), Francis Ford Coppola
Inleiding door Karel Vanhaesebrouck


Apocalypse Now
is een wervelende film van Francis Ford Coppola met in de hoofdrollen de acteurs Martin Sheen, Robert Duvall, Dennis Hopper en Marlon Brando. Apocalypse Now is losjes gebaseerd op het boek Heart of Darkness van Joseph Conrad, maar speelt zich af in Vietnam en Cambodja ten tijde van de Vietnamoorlog.  De film was goed voor een Gouden Palm in Cannes.

 

Dinsdag  21/10/2014 om 19u
Documentaire op dinsdag
Cave of Forgotten Dreams (2010), Werner Herzog
Inleiding door Jeroen Theunissen


In Cave of Forgotten Dreams neemt de Duitse, controversiële documentairemaker Werner Herzog de kijker mee in de grot van Chauvet. De film reveleert millennia oude muurschilderingen en ook dierlijke botten.

 

Woensdag 22/10/2014 om 19u
Simon Schama’s Power of Art : Caravaggio (2006)
Oedipe et le sphynx (1981), Pol Dehert
Inleiding door Karel Vanhaesebrouck en Pol Dehert

Simon Schama bespreekt het leven van Caravaggio aan de hand van diens meesterwerk, David met het hoofd van Goliath (ca. 1610).  Begin jaren tachtig regisseerde RITSdocent-regisseur Pol Dehert Oedipe et le sphynx, een film over symbolisten en decadenten.

 

Donderdag 23/10/2014 om 19u
D.O.P. voor het voetlicht
Dodesukaden (1970), Akira Kurosawa
Inleiding door Roger Leclercq


Dodesukaden is de eerste kleurenfilm van de Japanse filmmeester Akira Kurosawa. Hij vertelt de belevenissen uit het leven van een groep sloppenwijkbewoners in Tokyo, die op of naast een vuilnisbelt leven. Directors of Photography van deze film zijn Yasumichi Fukuzawa en Takao Saitô.

 

Maandag 27/10/2014 om 19u
Classics op maandag
Edipo Re (1967), Pier Paolo Pasolini
Inleiding door Jeroen Theunissen


Edipo Re
is Pasolini's persoonlijke, lyrische interpretatie van de tragedie Oedipus Rex van Sophocles. Het verhaal voltrekt zich o.a. in de Marokkaanse woestijn en het modern Bologna in een vreemde, droomachtige en afstandelijke sfeer.  Zoals dat gaat in tragedies: aan het noodlot valt niet te ontkomen.

 

Dinsdag  28/10/2014 om 19u
Documentaire op dinsdag
Belovy (1994), Viktor Kossakovsky
Inleiding door Peter Krüger


Belovy
is het debuut van de Russische documentairemaker Victor Kossakovsky. Op een heldere en sobere manier portretteert Kossakovsky Anna Feodorovna Belova en haar dranklustige broer Mikhaïl.

 

Donderdag 30/10/2014 om 19u
D.O.P. voor het voetlicht
Le Silence de la mer  (1949), Jean-Pierre Melville
Inleiding door Roger Leclercq


In een bezet Frans plaatsje in 1941, is de Duitse officier Werner von Ebrennac gelegerd. Hij leeft in huis bij een man en diens nichtje, die hem vooral zien als een verachtelijke man. Von Ebrennac vertelt vol passie over het leven, filosofie, muziek en zijn visie op de relatie tussen Duitsland en Frankrijk. Totdat hij echter Parijs bezoekt en ziet wat er echt allemaal aan de hand is. Directeur de photo is Henri Decaë.

Rits - Dansaertstraat 70 - 1000 Brussel - Telefoon: +32 (0)2 507 14 11

| Homepage | Contact  | Ritscafe | Studentenmail | Docentenmail | Favorieten