Cinema Rits

Gelegen in het bruisend hart van Brussel is Cinema RITS, de huisbioscoop van de School of Arts, RITS en dé ontmoetingsplaats voor de echte filmliefhebbers. Uitgerust met de allernieuwste mogelijkheden inzake digitale filmprojectie en een magisch wit doek van maar liefst zeven meter breed kan Cinema RITS opnieuw plaats geven aan de beleving van de fascinerende wereld der bewegende beelden. Met meer dan 60 vertoningen per jaar, vakkundig ingeleid door docenten, filmmakers, cinefielen of andere voorname gasten is Cinema RITS de place-to-be voor wie onze passie voor het witte doek deelt. Cinema RITS programmeert van maandagavond tot donderdagavond :

Classics op maandag
Op maandagavond toont CINEMA RITS filmklassiekers van alle tijden en genres : van Buster Keaton over Jean-Luc Godard tot Michael Haneke. Films worden ingeleid. 

Documentaire op dinsdag
Op dinsdagavond toont CINEMA RITS spraakmakende of bijzondere documentaire uit de oude en nieuwe doos. Documentaires worden ingeleid.

Wilde visie op woensdag
Op sommige woensdagavonden programmeert CINEMA RITS ‘out of the box’.

DOP voor het voetlicht op donderdag
Op sommige donderdagen  stellen de studenten van de derde bachelor beeld, een cinematografisch bijzondere film voor.   

CINEMA RITS is gelegen in A. Dansaertstraat 70, 1000 Brussel. Ingang via het RITS Café. De filmvertoningen starten om 19u, tenzij anders aangegeven. Tickets per vertoning kosten 2 euro (alle studenten & personeel EhB en CJP-leden) of 5 euro (externen). Een 15-beurtenkaart kost 20 euro (studenten/EhB/CJP) of 50 euro (externen). Tickets zijn te koop aan de ingang van CINEMA RITS, elke filmavond tussen 18u en 19u.

Coördinator CINEMA RITS : Wouter Hessels

Contact : cinema.rits@ehb.be   


CINEMA RITS

november - december 2014

 

Maandag 03/11/2014 om 19u
Classics op maandag
M (1931), Fritz Lang
Inleiding door Jeroen Theunissen


M – Eine Stadt sucht einen Mörder
is een filmklassieker uit 1931 van Fritz Lang. Na een aantal brute kindermoorden neemt de onrust onder de bevolking in een Duitse stad toe. De film is één van de eerste belangrijke Duitse klankfilms. De film betekende ook de doorbraak van acteur Peter Lorre.

 

Dinsdag 04/11/2014 om 19u
Documentaire op dinsdag
A Ciel ouvert (2013), Mariana Otero
Debat met Dominiek Hoens en Nathalie Laceur


Voor A ciel ouvert woonde documentairemaakster Mariana Otero een tijd in een instelling voor kinderen met zware psychosociale problemen op de Belgisch-Franse grens, Le Courtil. Dag na dag proberen de elkaar aflossende begeleiders creativiteit en rust te brengen in het bestaan van de kinderen.

 

Woensdag 05/11/2014 om 19u
Focus op Lars von Trier
Europa (1991), Lars von Trier
Inleiding door Wouter Hessels


In het drama Europa, anno 1945  komt de Amerikaanse Leopold Kessler aan in het verwoeste Frankfurt. Hij wil meehelpen aan de heropbouw van Duitsland. Dankzij zijn Duitse oom krijgt hij een baan als conducteur in het spoorwegbedrijf Zentropa. De baan is niet zonder risico’s. De film won onder meer de Prix du Jury in Cannes.

 

Donderdag 06/11/2014 om 19u
Verrassingsfilm door studenten 3 BGM

 

Maandag 10/11/2014 om 19u
Classics op maandag
Pantserkruiser Potemkin (1925), S.M. Eisenstein
Inleiding door Wouter Hessels


In Pantserkruiser Potemkin  past de Sovjetrussische regisseur Eisenstein zijn dialectische montage toe. De film verdicht de waar gebeurde mantrozenrebellie die uitbreekt op de Pantserkruiser Potemkin en die overslaat naar het vasteland. De film is een meesterwerk op het gebied van montage-experimenten.

 

Woensdag 12/11/2014 om 19u
Visitors Of The Night (1998), Didier Volckaert
We Came To Dance (2014), Didier Volckaert
In aanwezigheid van regisseur Didier Volckaert


Visitors Of The Night
  is a documentary as a ‘parcours’, a trip towards the not knowing. What started as a classical report of the Mosuo - a matriarchal tribe in China - became a poetic and self-reflective encounter. Where the ‘neutral’ camera evolve into a playful and hypersubjective member of the emotional interaction between the Mosuogirls, the crew and the equipment. 
We came to Dance is geen documentaire maar een patchwork die vanuit de terugblik op de wereldexpositie 1913 onze hedendaagse blik op ‘de ander’ bevraagt. De Zoo Humains van de 19de en begin 20ste eeuw waren enkel mogelijk dankzij de wijdverspreide attractiecultuur die er toen heerste.

 

Donderdag 13/11/2014 om 19u
Verrassingsfilm door studenten 3 BGM


Maandag 17/11/2014 om 19u
Classics op maandag
Playtime (1967), Jacques Tati
Inleiding door Michel Coquette


In zijn magnum opus, Playtime laat Jacques Tati zijn slapstick-personage, Monsieur Hulot, verdwijnen en verschijnen in een immense modernistische ruimte.  Tati werkte drie jaar  en 365 draaidagen aan dit meesterwerk van gedetailleerd beeld en opzienbarend  geluid.

 

Dinsdag 18/11/2014 om 19u
Documentaire op dinsdag

Feel My Love (2014), Griet Teck
Nagesprek met Griet Teck door Crosstalks VUB


Feel My Love
is een serene documentaire over personen met dementie af. De film is het resultaat van tweeënhalf jaar observeren, praten en nu en dan filmen in een zorgvoorziening in Oosterlo, Geel. Huis Perrekes, zoals de zorgvoorziening heet, is de plaats waar mensen waardig mogen verglijden in een vergetelheid, die nu eens grappig en licht, dan weer pijnlijk en triest is.

 

Woensdag 19/11/2014 om 19u
Focus op Lars von Trier
The Idiots (1998), Lars von Trier
Inleiding door Lieven De Cauter en studenten


Met het Dogme 95 manifest bond Lars von Trier de strijd aan met zowel de commerciële- als auteurscinema.  In het controversiële The Idiots toont de Deense maker een groep antiburgerlijke jonge mensen die de ‘innerlijke idioot’ in zichzelf zoeken en daarmee de fatsoenlijke burgers provoceren.

 

Maandag 24/11/2014 om 19u
Classics op maandag
Le Notti di Cabiria (1957), Federico Fellini
Inleiding door Ben Van Beeck


De naïeve prostituee Cabiria ontsnapt aan de verdrinkingsdood na eerst te zijn bestolen door de man die ze tot dan toe als haar grote liefde had beschouwd. Toch blijft ze rotsvast geloven in de ware liefde. De film met Giulietta Masina in de hoofdrol won de Oscar voor beste buitenlandse film.

 

Dinsdag 25/11/2014 om 19u
Documentaire op dinsdag
Grass (1925), Merian Cooper & Ernest Schoedsack
Inleiding en nagesprek door Jan-Pieter Everaerts


Grass: A Nation's Battle for Life
is een vroege etnografische documentairefilm. De Amerikaanse documentairemakers volgen leden van de Bakhtiari-stam uit Iran en hun trektocht met hun vee, op zoek naar betere graslanden.

 

Woensdag 26/11/2014 om 19u
Live And Let Die (1973), Guy Hamilton
Inleiding door Ico Maly


Live and Let Die
is de achtste James Bondfilm, geproduceerd door EON Productions, met Roger Moore als James Bond. De film werd uitgebracht in 1973 en is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1954. Live and Let Die  is eveneens de titelsong van de film, geschreven door Paul en Linda McCartney

 

Maandag 01/12/2014 om 19u
Classics op maandag
Videodrome (1983), David Cronenberg
Inleiding door Ernest Mathijs


Videodrome
is een science-fiction- en horrorfilm van de Canadese regisseur David Cronenberg. De cultfilm uit 1983 vertelt het verhaal van televisieproducent Max Renn die steeds op zoek is naar prikkelende erotische beelden. En dan krijgt hij Videodrome te zien…

 

Dinsdag 02/12/2014 om 19u
Documentaire op dinsdag
Woubi Chéri (1998), Laurent Bocahut & Philip Brooks
Inleiding en debat door Festival Massimadi


Woubi Chéri
is een Frans-Ivoriaanse documentaire die het dagelijks leven toont van de homo- en transgendergemeenschap in Abidjan (Ivoorkust). ‘Woubi’ betekent een man die de rol van vrouw speelt in een homoseksuele relatie. De film won heel wat prijzen op holebi- en transgender filmfestivals.

 

Donderdag 04/12/2014 om 19u
Verrassingsfilm door studenten 3 BGM

 

Maandag 08/12/2014 om 19u
Classics op maandag
Simon del Desierto (1965), Luis Bunuel
Cet Obscur objet du désir (1977), Luis Bunuel
Inleiding door Bert Beyens


Simon del Desierto
is een Mexicaanse filmkomedie. Simon wil dichter bij God zijn en staat al dertig jaar lang op een pilaar in de woestijn. De Duivel tracht hem ervan te overtuigen om van de pilaar af te komen.
Cet obscur objet du désir is de laatste film van Luis Buñuel, die de film schreef samen met zijn jarenlange vriend Jean-Claude Carrière. Tijdens een treinreis vertelt Mathieu Faber aan de passagiers van zijn compartiment over zijn liefde voor Conchita, een verleidelijke vrouw die hij poogt te veroveren. Maar zij ontloopt steeds zijn avances, nadat zij hem het hoofd op hol brengt.

 

Woensdag 10/12/2014 om 19u
Focus op Lars von Trier
Dogville (2003), Lars von Trier
Inleiding door Lieven De Cauter en studenten


Dogville
, een film met een bijzondere set, vertelt het verhaal van het dorpje Dogville, gelegen in de Rocky Mountains (jaren 30 van de 20e eeuw) in Amerika in een proloog en 9 hoofdstukken. De verwarde Grace (Nicole Kidman) is op de vlucht voor gangsters en komt aan in het dorpje. Zijn Grace en Dogville wel zo onschuldig als ze lijken ?

 

Donderdag 11/12/2014 om 19u
Verrassingsfilm door studenten 3 BGM

 

Maandag 15/12/2014 om 19u
Classics op maandag
Bout de souffle (1960), Jean-Luc Godard
Inleiding door Wouter Hessels


Franse beeldenstormer Jean-Luc Godard maakte zijn langspeelfilmdebuut met A Bout de Souffle. De film, een parodie op het gangstergenre, met Jean-Paul Belmondo en Jean Seberg in de hoofdrollen, lanceerde de Franse Nouvelle Vague. Godard gooit zowat alle klassieke regels van het filmmaken overboord en realiseerde een zeer eigenzinnige film die zich afspeelt in het eigentijdse Parijs.

 

Dinsdag 16/12/2014 om 19u
Documentaire op dinsdag
Häxan (1922), Benjamin Christensen
Inleiding en nagesprek door Jan-Pieter Everaerts


Häxan
is een Zweeds-Deense documentaire over de historie van hekserij en heksenvervolging, maar  de film bevat ook een aanzienlijk aantal horrorelementen. Sommige scènes in de film zijn echter eerder pure fantasie en tonen beelden van de hel, Satan en heksensabbats.

 

Woensdag 17/12/2014 om 19u
Focus op Lars von Trier
Melancholia  (2011), Lars von Trier
Inleiding door Dominiek Hoens


Melancholia
vertelt het verhaal van twee zussen,  de depressieve Justine en Claire, die elk op hun eigen wijze wachten  op de komst van de solitaire planeet Melancholia, die zal botsen met de aarde. Kirsten Dunst won in Cannes de prijs voor beste actrice.

 

Donderdag 18/12/2014 om 19u
Verrassingsfilm door studenten 3BGM

Rits - Dansaertstraat 70 - 1000 Brussel - Telefoon: +32 (0)2 507 14 11

| Homepage | Contact  | Ritscafe | Studentenmail | Docentenmail | Favorieten