VAF Wild Card documentaire en Beste Debuut voor RITS op het Internationaal Filmfestival Leuven


Jeroen Broeckx (documentaire 2012) ontving een VAF Wild Card Documentaire voor 30m3. Deze prijs is goed voor 40 000€.
30m3 is een film over garages. We doen vanalles met onze garages, behalve erin parkeren. De garagepoort is de toegangspoort tot de uiteenlopende verhalen van deze verborgen ruimtes en hun eigenaars.een film over garages. 

Regie: Jeroen Broeckx
Camera: Stan Caset
Sound design: Jolien Wuyts
Montage: Matthew Vandeputte

Wouter Bouvijn (film 2012) nam met Tweesprong de juryprijs voor beste debuut in ontvangst. De film gaat over een jongeman, Maxime, wiens vader een dominant erfelijke ziekte draagt. Maxime wordt voor een grote keuze gesteld: laat hij zich testen of neemt hij een sprong in het ongewisse?

Regie: Wouter Bouvijn
Camera: Maximiliaan Dierickx
Sound design: Gedeon Depauw
Montage: Pieter Smet

Nieuwsbrief Leuven Kort Filmfestival

Op zaterdag 8 december werd de 18e editie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven feestelijk afgesloten. Een hele week lang stond de stad in het teken van de kortfilm. Ruim 200 filmmakers uit 33 verschillende landen presenteerden er nieuw werk, zowel speelfilms, animatiefilms, documentaires als non-narratieve videowerken en videoclips. 
Het IKL noteert al een aantal jaren op rij memorabele edities, zowel inhoudelijk als qua bezoekersaantallen en dat was dit jaar niet anders. Eén en ander heeft te maken met het spectaculair stijgend aantal inzendingen, de stijgende kwaliteit van de producties maar ook met de hausse rond de Vlaamse cinema in het algemeen, die de aandacht voor werk van jong nieuw filmtalent uit de creatieve broeinesten van die sector sterk aanwakkert. Als klap op de vuurpijl werd het IKL recent, als enige festival in de Benelux, erkent als "Oscar Qualifying Festival", wat betekent dat de Juryprijs winnaars van de Europese en Vlaamse kortfilmcompetititie rechtstreeks op de longlist voor de Oscars komen.
Op de prijsuitreiking, de slotvoorstelling van het IKL, maakte de aanwezige jury en het publiek de winnaars bekend, meteen gevolgd door de uitreiking van de Wildcards van het Vlaamse Audiovisueel Fonds. Een aantal prijzen werden eerder in het festival reeds bekend gemaakt. Een overzicht van alle winnaars vindt u hieronder. 

DE WINNAARS

Het veelvuldig bekroonde "Dood van een Schaduw" van Tom Van Avermaet (RITS 2006), de film met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol die intussen ook op de shortslist voor de Oscars 2013 is beland, viel erg in de smaak en kaapte de Prijs van het Publiek voor Beste Vlaamse Kortfilm" weg. Wat "Tweesprong" betreft, een eindwerk van filmschool RITS, zijn publiek en jury het helemaal eens. De film wint de Juryprijs voor het Beste Debuut, maar haalt ook een tweede plaats, na "Dood van een Schaduw", bij het publiek. "The Importance of Sweet and Salt" van Benoît De Clerck wint de juryprijs en komt zodoende op de longlist voor de Oscars 2014. Benoit De Clerck stond eerder al op het IKL met zijn eindwerk "Zwart-Wit". Nog meer bekende namen: de Publieksprijs voor Beste Animatiefilm wordt voor de tweede maal gewonnen door Roman Klochkov met "Natasha" (h! ij won diezelfde prijs ook al in 2006) en de Juryprijs voor Beste Videoclip wordt voor de tweede maal gewonnen door Joe Vanhoutteghem met "The Frog" (hij won dezelfde prijs ook al in 2009). Voor "Kus Me Zachtjes" (Anthony Schatteman) is de Humo Award de tweede bekroning. Hij werd enkele weken geleden ook al bekroond op het Holebi Filmfestival. De Nederlandse film "Kiekje" en "Snap" haalden een gelijke score bij de Ketnetkijkers en delen de Ketnet Prijs voor Beste Kortfilm. 
Humor boven in de Europese competitie. De komedie "Premature" (Gunhild Enger, Noorwegen) wint de Juryprijs en is zo gegarandeerd van een plaatsje op de Oscar-longlist. De Prijs van het Publiek gaat naar de Duitse romantische komedie film "Zu Dir?" (Sylvia Borges, Duitsland). 

OPGELIJST OVERZICHT

VLAAMSE COMPETITIE VOOR KORTE FICTIEFILMS
Prijs van de Jury (2.500 euro geschonken door de Nationale Loterij + faciliteiten geschonken door Eye-Lite t.w.v. 5.000 euro): "The Importance of Sweet and Salt" (Benoît De Clerck)** (RITS 2010)
Prijs van het Publiek (Canvas aankoopprijs t.w.v. 2.000 euro + faciliteiten geschonken door Mikros en A Sound t.w.v. 10.000 euro): "Dood van een Schaduw" (Tom Van Avermaet)
Prijs voor het Beste Debuut (2.500 euro, geschonken door de Provincie Vlaams-Brabant): "Tweesprong" (Wouter Bovijn)

VLAAMSE COMPETITIE VOOR KORTE ANIMATIEFILMS
Prijs van het Publiek (Canvas aankoopprijs t.w.v. 1.500 euro): "Natasha" (Roman Klochkov)

VIDEOCLIPCOMPETITIE
Prijs van de Jury (1.500 euro, geschonken door SABAM): Joe Vanhoutteghem ("The Frog", muziek: The Hickey Underworld) 

EUROPESE KORTFILMCOMPETITIE
Prijs van de Jury (2.500 euro, geschonken door SACD): "Premature" (Gunhild Enger, Noorwegen)**
Prijs van het Publiek (Telenet aankoopprijs t.w.v. 2.000 euro): "Zu Dir?" (Sylvia Borges, Duitsland)

KIDS COMPETITIE 
Ketnet Prijs voor Beste Kortfilm (Ketnet aankoopprijs t.w.v. 1.000 euro): Ex aequo : "Kiekje" (Arthur van Merwijk, Nederland) & "Snap" (Thomas Murphy & Hilere, UK-België)

TE GAST
HUMO AWARD ( 1500 euro, geschonken door Humo): "Kus Me Zachtjes" (Anthony Schatteman)
ShortsTV Pitch AWARD (Budget van 5.000 euro voor verkozen, nog te realiseren, project): Emiel Sandtke

VAF WILDCARDS 2012
Wildcards Fictie (2 x 60.000 euro): "Nigredo" (Michael van Ostade) en "Tjernobyl Hearts" (Emilie Verhamme) 
Wildcards Animatie (1 x 60.000 euro): "Little Ryan" (Aad Verstraete)
Wildcards Documentaire (2 x 40.000 euro):"30M3" (Jeroen Broeckx) en "Pater Familieas" (Bram Cartigny) - 
Wildcards Filmlab (1 x 25.000 euro): "Maturing as a Tree" (Hans Galle) 

** Deze films komen op de longlist voor de Oscars 2014

Bron IKL


Rits - Dansaertstraat 70 - 1000 Brussel - Telefoon: +32 (0)2 507 14 11

| Homepage | Contact  | Ritscafe | Studentenmail | Docentenmail | Favorieten